Sestavine

  • 400 g paradižnika (rdeči
  • oranžni
  • črni)
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • 1 žlica pistacijevega olja
  • 2 žlici olja oljne ogrščice
  • 2 vejici bazilike
  • sol, sveže mleti poper
  • 100 g svežega kozjega sira
  • 1 žlica rožmarinovih in timijanovih lističev
  • 4 žlice olivnega olja
  • 12 večjih kozic
  • 1 žlica masla
  • kajenski poper

Uvod

Seveda, z bučnim oljem in veliko čebule je paradižnikova solata najboljša. Toda, ali ne bi paradižnikove solate vsaj enkrat poskusili malo drugače? Na vrtu so zdaj najlepše barve, eni paradižniki so oranžni, drugi temno rdeči, eni so skoraj črni, drugi skoraj zeleni, eni so veliki, drugi mali, eni okrogli, drugi hruškasti. Še marinada malo drugače (olje oljne ogrščice in olje pistacije), še hitro popečene kozice in ker gre celo po imenu zraven, še kozji sir. Naj bo poleti kosilo vedno tako lahko in pisano!

"Misliš, da imajo vsi olje pistacije,” je vprašala, a tudi nekaj povedala. Da v njeni shrambi nič ne manjka ... ”Zato pa ta recept pripravlja on zanjo, moški se znajdemo ...” se je odrezal. ”Lahko je orehovo, lešnikovo, samo da ni spet bučno.”...

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 520 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

Iz kisa, olja pistacije in oljne ogrščice je zmešal solatno marinado ter začinil s soljo in poprom. Paradižnik je umil, narezal na tanke rezine oz. na polovice, prelil s polovico marinade in previdno premešal.

2

Timijanove in rožmarinove lističe je zelo drobno seskljal, zmešal z 2 žlicami olivnega olja in začinil s soljo in poprom. Kozice je olupil do repa in jih dobro osušil.

3

Sir je narezal na 4 kose. Na krožnika je naložil paradižnik in v sredino po dva kosa sira, katera je pokapljal z zeliščnim oljem.

4

V majhni ponvi je segrel preostalo olivno olje in pekel kozice na srednji temperaturi minuto na vsaki strani. Začinil jih je s soljo in kajenskim poprom, ponev odstranil s štedilnika in dodal maslo, da se je omaka rahlo zgostila.

5

Paradižnik je pokapljal s preostalo marinado, nanj naložil pečene kozice, potresel z lističi bazilike in prelil z omako od pečenja. Zraven je ponudil hrustljavo bageto.

Oceni