Sestavine

  • 1 kg zrelih paradižnikov
  • 30 gingverja
  • 4 stroki česna
  • 2 šalotki
  • 3 žlice olja
  • 2 žlički rjavega sladkorja
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici ribje omake
  • 50 g manchego sira
  • kajenski poper
  • 30 g osmukanih listov koriandra
  • 10 g listov bazilike
  • 50 g arašidov (praženih in soljenih)
  • 2 žlički naribane bio limetine lupine
  • 75 ml repičnega olja
  • 2 zavitka bivolje mocarele (a 125 g)

Uvod

V Šoli okusov učimo, da je recept potrebno najprej do konca prebrati, šele potem pa se ga od začetka lotiti. A tokrat od tega pravila odstopamo - v vaše dobro. To juho je potrebno, namreč, najprej okusiti in jo šele potem skuhati … Saj nam sicer ne boste verjeli, da gre vse to skupaj, pa da je celo tako dobro, da boste vse druge recepte za paradižnikove juhe lahko kar pozabili. Kdo pa je že slišal, da se paradižnikovo juho začinja z ribjo omako? In kdo verjame, da praženi slani arašidi lahko nadomestijo pinjole v pestu? Pa da se tako srečen par, paradižnik in bazilika, ločuje zaradi koriandra?

Torej, ker je fizično nemogoče poizkusiti nekaj, kar še sploh ni skuhano, nam morate verjeti. V vaše dobro, da vam potem ne bo žal....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 445 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Paradižnike blanširamo v vreli vodi 20 sekund, jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Olupljene paradižnike grobo narežemo.

2

Ingver in 2 stroka česna olupimo ter sesekljamo. Šalotko drobno sesekljamo in v širokem loncu stekleno opražimo na olju v 3 žlicah olja. Dodamo ingver in česen, rahlo opražimo in potresemo s sladkorjem. Pražimo, da sladkor karamelizira, nato v lonec stresemo paradižnike in zalijemo z juho.

3

Juho zavremo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 minut. Paradižnikovo juho zmiksamo v blenderju in pretlačimo skozi cedilo. Ponovno jo segrejemo in vmešamo ribjo omako.

4

Za pesto sir drobno naribamo. Preostali česen drobno sesekljamo. Baziliko grobo sesekljamo. Arašide, olje, česen, sir in zelišča v blenderju zelo drobno sesekljamo. Z žlico vmešamo sir in limetino lupino ter krepko začinimo s kajenskim poprom.

5

Mocarelo odcedimo in natrgamo na manjše kose. V vroče krožnike nalijemo juho, vanjo naložimo kose mocarele in jih pokapljamo s pestom.

Oceni