Paradižnikova juha s tajskim pestom
Sestavine
- 1 kg zrelih paradižnikov
- 30 gingverja
- 4 stroki česna
- 2 šalotki
- 3 žlice olja
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 250 ml zelenjavne juhe
- 2 žlici ribje omake
- 50 g manchego sira
- kajenski poper
- 30 g osmukanih listov koriandra
- 10 g listov bazilike
- 50 g arašidov (praženih in soljenih)
- 2 žlički naribane bio limetine lupine
- 75 ml repičnega olja
- 2 zavitka bivolje mocarele (a 125 g)
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 445 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Paradižnike blanširamo v vreli vodi 20 sekund, jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Olupljene paradižnike grobo narežemo.
Ingver in 2 stroka česna olupimo ter sesekljamo. Šalotko drobno sesekljamo in v širokem loncu stekleno opražimo na olju v 3 žlicah olja. Dodamo ingver in česen, rahlo opražimo in potresemo s sladkorjem. Pražimo, da sladkor karamelizira, nato v lonec stresemo paradižnike in zalijemo z juho.
Juho zavremo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 minut. Paradižnikovo juho zmiksamo v blenderju in pretlačimo skozi cedilo. Ponovno jo segrejemo in vmešamo ribjo omako.
Za pesto sir drobno naribamo. Preostali česen drobno sesekljamo. Baziliko grobo sesekljamo. Arašide, olje, česen, sir in zelišča v blenderju zelo drobno sesekljamo. Z žlico vmešamo sir in limetino lupino ter krepko začinimo s kajenskim poprom.
Mocarelo odcedimo in natrgamo na manjše kose. V vroče krožnike nalijemo juho, vanjo naložimo kose mocarele in jih pokapljamo s pestom.