Paradižnikova krema, lubenica, kumare in kozice
Sestavine
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 1 majhen strok rdečga čilija
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 100 ml paradižnikovega soka
- 150 g lubenice
- 1 kumara za solato
- 1 žlica sesekljanega kopra
- 70 g kisle smetane
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 2 žlici majoneze
- solm sveže mleti poper
- 8 velikih kozic
- 4 jakobove pokrovače
- 1 jajce
- moka
- 100 g panko drobtin
- 200 ml repičnega olja

Za paradižnikovo kremo šalotko in česen olupimo, drobno sesekkljamo in stekleno opražimo v olivnem olju. Dodamo drobno narezani čili in paradižničke ter pražimo nekaj minut. Potresemo s sladkorjem, rahlo karameliziramo in vmešamo paradižnikovo mezgo. Dolijemo kis in paradižnikov sok ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 10 minut. Vse skupaj zmiksamo v blenderju, pretlačimo skozi cedilo in ohladimo.
Lubenici odstranimo pečke in jo narežemo na zelo majhne kocke. Kumaro olupimo, narežemo na 8 cm dolge kose in jih nahobljamo na 2 mm tanke rezine (sredico oz. semenje zavržemo). Rezine nato narežemo na tanke julien trakove. Zmešamo jih s kislo smetano, kisom, majonezo in koprom. Začinimo s soljo in poprom.
Kozice olupimo, odstranimo temno črevo in jih dobro osušimo s kuhinjskim papirjem. Jakobove pokrovače prav tako očistimo in osušimo. Oboje začinimo s soljo in ppprom. Najprej jih povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in na koncu v panko drobtinah. V veliki ponvi segrejemo olje in zlatorjavo ocvremo kozice in jakobove pokrovače. Ocdedimo jih na kuhinjskem papirju.
Na krožnike damo najprej paradižnikovo kremo in jo s hrbtom žlice oblikujemo v krog. Nanjo naložimo v kupček kumarične špagete in okrog potresemo z narezano lubenico. Na vrh položimo po dve kozici in jakobovo pokrovačo ter okrasimo z vejicami kopra.