Sestavine

  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 1 majhen strok rdečga čilija
  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 100 ml paradižnikovega soka
  • 150 g lubenice
  • 1 kumara za solato
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • 70 g kisle smetane
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 2 žlici majoneze
  • solm sveže mleti poper
  • 8 velikih kozic
  • 4 jakobove pokrovače
  • 1 jajce
  • moka
  • 100 g panko drobtin
  • 200 ml repičnega olja

Uvod

Igra barv, tekstur in okusov. Atraktivna začetna jed, ki jo boste ponovili tudi ob bolj svečanih priložnostih in ne le poleti na vrtu. Sestavine so vedno na voljo, če le poznate telefonsko številko dobro založene ribarnice. Paradižnikov sok na policah trgovin pa tudi ne bo pretežko najti.

Zato je lubenica presenečenje. Prihodnjič jo boste zamenjali z drugim sočnim in svežim sadjem. Granatno jabolko? Rdeči ribez? Ali pa zeleno jabolko? Vedno je kaj!

Jed z več plastmi in presenečenji. Zaradi pestrosti tekstur je v vsakem grižljaju novo spoznanje. Zato doma pečena bageta. Da krožnika ne bo potrebno pomivati!

Tukaj je predlog poletnega menija....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Za paradižnikovo kremo šalotko in česen olupimo, drobno sesekkljamo in stekleno opražimo v olivnem olju. Dodamo drobno narezani čili in paradižničke ter pražimo nekaj minut. Potresemo s sladkorjem, rahlo karameliziramo in vmešamo paradižnikovo mezgo. Dolijemo kis in paradižnikov sok ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 10 minut. Vse skupaj zmiksamo v blenderju, pretlačimo skozi cedilo in ohladimo.

2

Lubenici odstranimo pečke in jo narežemo na zelo majhne kocke. Kumaro olupimo, narežemo na 8 cm dolge kose in jih nahobljamo na 2 mm tanke rezine (sredico oz. semenje zavržemo). Rezine nato narežemo na tanke julien trakove. Zmešamo jih s kislo smetano, kisom, majonezo in koprom. Začinimo s soljo in poprom.

3

Kozice olupimo, odstranimo temno črevo in jih dobro osušimo s kuhinjskim papirjem. Jakobove pokrovače prav tako očistimo in osušimo. Oboje začinimo s soljo in ppprom. Najprej jih povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in na koncu v panko drobtinah. V veliki ponvi segrejemo olje in zlatorjavo ocvremo kozice in jakobove pokrovače. Ocdedimo jih na kuhinjskem papirju.

4

Na krožnike damo najprej paradižnikovo kremo in jo s hrbtom žlice oblikujemo v krog. Nanjo naložimo v kupček kumarične špagete in okrog potresemo z narezano lubenico. Na vrh položimo po dve kozici in jakobovo pokrovačo ter okrasimo z vejicami kopra.

Oceni