Sestavine

  • 3 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 5 žlic paradižnikove mezge
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 3 vejice timijana
  • sol, poper
  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • 1 žlica ribje omake
  • 150 g svežega kozjega sira
  • 2 žlici narezanega čemaža
  • 500 g špagetov
  • čemaževi cvetovi

Uvod

Paradižnikova omaka za testenine je klasika in zato je tukaj. Toda, ali se je niste že naveličali? Spremenimo jo, torej, vsaj malo.

Češnjeve paradižnike, ki imajo, ko ni sezone in so paradižniki le v rastlinjakih in konzervah, še največ umamija, smo opražili posebej, da so še bolj poudarili okus v omaki, ki si jo tudi čistokrvni Italijani, celo južni spodaj s škornja, popravijo z mezgo. Ker smo umami dopolnili še z izdatnim brizgom fermentirane ribje omake, smo se lahko odpovedali parmezanu, saj je sveži kozji sir lepše ”pokremil” omako. In ker je ravno sezona čemaža, smo ga na koncu zrezali v omako namesto bazilike, za okras in česnov ugriz pa smo uporabili še njegove cvetne popke....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 595 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. V loncu segrejemo 3 žlice olja ter šalotko in česen stekleno opražimo. Vmešamo paradižnikovo mezgo, malo popražimo in zalijemo z juho. Dodamo še timijanove lističe, solimo in popramo ter kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.

2

Paradižnike umijemo in prerežemo na polovico. V vreli slani vodi skuhamo špagete na zob (al dente). Medtem ko se kuhajo, v veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo narezane paradižnike in jih pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Začinimo jih s soljo in poprom.

3

Pečene paradižnike zamešamo v omako skupaj z narezanim čemažem in ribjo omako. Kozji sir nadrobimo na večje kose. Kuhane špagete odcedimo in pri tem shranimo skodelico vode od kuhanja. Špagete prelijemo s paradižnikovo omako in dobro premešamo ter po potrebi dolijemo vodo od kuhanja. Naložimo jih v ogrete krožnike in potresemo s kozjim sirom ter čemaževimi cvetovi.

Oceni