Paradižnikova omaka s kozjim sirom
Sestavine
- 3 šalotke
- 2 stroka česna
- 5 žlic oljčnega olja
- 5 žlic paradižnikove mezge
- 300 ml zelenjavne juhe
- 3 vejice timijana
- sol, poper
- 350 g češnjevih paradižnikov
- 1 žlica ribje omake
- 150 g svežega kozjega sira
- 2 žlici narezanega čemaža
- 500 g špagetov
- čemaževi cvetovi
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 595 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. V loncu segrejemo 3 žlice olja ter šalotko in česen stekleno opražimo. Vmešamo paradižnikovo mezgo, malo popražimo in zalijemo z juho. Dodamo še timijanove lističe, solimo in popramo ter kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.
Paradižnike umijemo in prerežemo na polovico. V vreli slani vodi skuhamo špagete na zob (al dente). Medtem ko se kuhajo, v veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo narezane paradižnike in jih pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Začinimo jih s soljo in poprom.
Pečene paradižnike zamešamo v omako skupaj z narezanim čemažem in ribjo omako. Kozji sir nadrobimo na večje kose. Kuhane špagete odcedimo in pri tem shranimo skodelico vode od kuhanja. Špagete prelijemo s paradižnikovo omako in dobro premešamo ter po potrebi dolijemo vodo od kuhanja. Naložimo jih v ogrete krožnike in potresemo s kozjim sirom ter čemaževimi cvetovi.