Paradižnikova polenta, file in žajbelj
Sestavine
- 500 ml piščančje juhe
- 3 vejice rožmarina, timijana in origana
- 100 g sušenih paradižnikov v olju
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 150 g instant polente
- 50 g naribanega parmezana
- 1 žlica harissa omake
- 75 g masla
- 2 paradižnika
- 700 g svinjskega fileja
- 4 rezine pršuta
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- 10 žajbljevih listov
- 125 ml govejega fonda
- 2 žlici balzamičnega kisa
- sol, poper
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
Zelišča osmukamo in lističe drobno sesekljamo. Zavremo piščančjo juho ter jo skupaj z grobo narezanimi sušenimi paradižniki in mezgo fino zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Ponovno zavremo, vmešamo polento in jo kuhamo na majhni temperaturi 4 minute.
V kuhano polento zamešamo parmezan, harisso, 25 g masla in sesekljana zelišča. Model (15 x 25 cm) namastimo z oljem, vanjo stresemo polento in jo poravnamo z nožem. Ohladimo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Svinjski file narežemo na 1 cm debele rezine in jih rahlo potolčemo. Pršut hrustljavo opečemo v ponvi brez maščobe, odcedimo na kuhinjskem papirju in vsakega prelomimo na polovico.
Pečico segrejemo na 100 stopinj. Iz ohlajene polente s pomočjo kovinskega oboda izrežemo 8 krogov s premerom 6 cm in jih zlato rjavo opečemo v ponvi v 2 žlicah oljčnega olja. Pečeno polento postavimo v pečico, da ostane topla.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezani paradižnik pražimo 30 sekund na vsaki strani. Pri tem jih potresemo s sladkorjem, da rahlo karamelizirajo. Začinimo jih s soljo in poprom ter postavimo v toplo pečico.
Svinjske zrezke solimo in popramo. V ponvi segrejemo 50 g masla in zrezke skupaj z žajbljem pečemo na vsaki strani 1 minuto. Pečeno meso poberemo iz ponve in zavijemo v alu folijo. V žajbljevo maslo zamešamo goveji fond in balzamični kis ter malce pokuhamo. Meso stresemo nazaj v ponev in segrevamo še 1 minuto.
V sredino krožnika na rezino polente naložimo izmenično pršut, pečeni paradižnik in meso ter zaključimo z rezino polente. Prelijemo z masleno balzamično omako in potresemo z žajbljem.