Paradižnikova rižota in kozice z zelišči
Sestavine
- 350 g riža za rižoto
- 10 žlic oljčnega olja
- 1 velika šalotka
- 2 stroka česna
- 800 do 900 ml zelenjavne juhe
- 100 ml suhega belega vina
- 600 g zrelega paradižnika
- 5 žlic naribanega parmezana
- 40 g mrzlega masla
- sol, poper
- 16 velikih kozic
- 150 g sira za žar
- 1 vejica rožmarina
- 4 vejice timijana
- 1 strok rdečega čilija

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Burja bela 2012, Primož Lavrenčič
Rožmarin in timijan osmukamo ter lističe drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Zmešamo 8 žlic olja, zelišča in čili ter začinimo s soljo in poprom. Kozice olupimo in sir narežemo na manjše kose. Oboje prelijemo z oljčno marinado in premešamo.
Paradižnike blanširamo v vreli vodi, prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in odstranimo sok s semeni. Olupljene paradižnike narežemo na majhne kocke, za rižoto potrebujemo 450 g narezanega paradižnika oz. konkaseja.
Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. V posodi segrejemo preostalo olje in stekleno opražimo šalotko in česen. Dodamo riž, ga malce opražimo, dolijemo vino in ga skoraj v celoti pokuhamo.
Vmešamo paradižnikov konkase in dolijemo malo vroče juhe. Rižoto med občasnim mešanjem in dolivanjem juhe skuhamo na zob (al dente). Vmešamo parmezan, pokrijem in odstavimo s štedilnika.
Ponev segrejemo ter vanjo stresemo kozice in sir z zeliščnim oljem vred ter vse skupaj na hitro opečemo.
V rižoto zamešamo mrzlo maslo, po potrebi dolijemo nekaj žlic juhe (da nastane kremasta tekstura) ter jo naložimo v ogrete krožnike. Po vrhu porazdelimo pečene kozice in sir ter pokapljamo z oljem od pečenja.