Paradižnikova solata s fregolo
Sestavine
- 350 g rdečih češnjevih paradižnikov
- 700 g mešanega paradižnika (rumeni češnjevi, črni volovsko srce)
- sol, poper
- 250 g fregole
- 75 g mlade rdeče čebule
- 150 g majhnih kumaric
- 5 vejic mete
- 5 vejic peteršilja
- 5 vejic svežega koriandra
- 1 žlica mlete kumine
- 5 žlic limonovega soka
- 10 žlic olivnega olja
- 150 g feta sira

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 610 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut (+ čas za sušenje)
- Priporočeno vino: Angel belo 2010, Batič
Pečico segrejemo na 120 stopinj. Rdeče češnjeve paradižnike prerežemo na polovico in jih naložimo na pekač na peki papir s prerezano stranjo navzgor. Začinimo s soljo in poprom ter postavimo v pečico za 2 uri, da se rahlo posušijo. Nato jih ohladimo.
Fregolo kuhamo v slani vodi 18 minut na majhni temperaturi. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Kumarice olupimo, po potrebi odstranimo semenje in jih narežemo na rezine. Meto, peteršilj in koriander drobno sesekljamo.
Fregolo, čebulo, kumarice, dve tretjini zelišč, limonov sok in 7 žlic olja dobro premešamo ter začinimo s soljo, poprom in kumino. Paradižnik umijemo in narežemo na primerne kose. Naložimo jih na fregolo in pokapljamo s preostalim oljem.
Feto narežemo na kocke in skupaj s preostalimi zelišči potresemo po solati. Postrežemo s hrustljavo bageto.