Sestavine

  • 350 g rdečih češnjevih paradižnikov
  • 700 g mešanega paradižnika (rumeni češnjevi, črni volovsko srce)
  • sol, poper
  • 250 g fregole
  • 75 g mlade rdeče čebule
  • 150 g majhnih kumaric
  • 5 vejic mete
  • 5 vejic peteršilja
  • 5 vejic svežega koriandra
  • 1 žlica mlete kumine
  • 5 žlic limonovega soka
  • 10 žlic olivnega olja
  • 150 g feta sira

Uvod

Fregola sarda, pri nas tudi fregula, čeprav skoraj neznana, testenine s Sardinije, drobne kroglice, narejene iz testa trde pšenice, nato pa popečene, tudi podimljene, kar jim daje specifičen okus in vonj, a vseeno še ostanejo testenine. Ne le za juho (zakuho), še bolj kot drugačna priloga, ali celo v solati, posebej, ko je paradižnik tako zrel in ga je toliko vrst. Posebnost v tem receptu: doma sušeni paradižniki, toda majhni!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 610 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ čas za sušenje)
  • Priporočeno vino: Angel belo 2010, Batič
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 120 stopinj. Rdeče češnjeve paradižnike prerežemo na polovico in jih naložimo na pekač na peki papir s prerezano stranjo navzgor. Začinimo s soljo in poprom ter postavimo v pečico za 2 uri, da se rahlo posušijo. Nato jih ohladimo.

2

Fregolo kuhamo v slani vodi 18 minut na majhni temperaturi. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

3

Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Kumarice olupimo, po potrebi odstranimo semenje in jih narežemo na rezine. Meto, peteršilj in koriander drobno sesekljamo.

4

Fregolo, čebulo, kumarice, dve tretjini zelišč, limonov sok in 7 žlic olja dobro premešamo ter začinimo s soljo, poprom in kumino. Paradižnik umijemo in narežemo na primerne kose. Naložimo jih na fregolo in pokapljamo s preostalim oljem.

5

Feto narežemo na kocke in skupaj s preostalimi zelišči potresemo po solati. Postrežemo s hrustljavo bageto.

Oceni