Paradižnikova solata s pečenimi sardoni
Sestavine
- 4 podolgovate rdeče paprike
- 500 g pisanih paradižnikov
- 40 dag sardonov
- 12 tankih rezin bagete
- 150 ml oljčnega olja
- 6 žlic staranega balzamičnega kisa
- sol, poper
- sladkor
- 2 stroka česna
- 4 žlice majhnih črnih oliv
- 3 žlice velikih kaper s pecljem
- Piment d'Espelette (mleti francoski čili)
- 3 vejice origana
- 2 vejici bazilike

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 584 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 50 minut
Pečico segrejemo s funkcijo žara. Paprike narežemo na štiri kose, odstranimo semena in jih naložimo na pekač s kožo navzgor. Pekač postavimo v sredino pečice za 8 do 12 minut oz. da koža počrni. Pekač vzamemo iz pečice, paprike pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo in pustimo počivati 10 minut. Nato jih olupimo in narežemo na poljubno velike kose.
Kruhove rezine premažemo s 5 žlicami olja in jih v veliki ponvi hrustljavo opečemo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju.
Iz balzamičnega kisa, soli, popra, ščepca sladkorja, stisnjenega česna in 7 žlic oljčnega olja zmešamo solatni preliv. Paradižnike po želji razrežemo na polovice ali četrtine.
Na servirni krožnik naložimo narezani paradižnik, pečeno papriko, kapre in olive. Vse skupaj pokapljamo s solatnim prelivom. Origano osmukamo, lističe bazilike pa narežemo na tanke trakove.
Sardonom odstranimo drobovino in glave ter jih začinimo s soljo in poprom. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in sardone pečemo na močni vročini 1 minuto na vsaki strani.
Med zelenjavo porazdelimo hrustljave kruhke in po vrhu naložimo pečene sardone. Potresemo s francoskim čilijem, origanom in baziliko.