Sestavine

  • 4 podolgovate rdeče paprike
  • 500 g pisanih paradižnikov
  • 40 dag sardonov
  • 12 tankih rezin bagete
  • 150 ml oljčnega olja
  • 6 žlic staranega balzamičnega kisa
  • sol, poper
  • sladkor
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice majhnih črnih oliv
  • 3 žlice velikih kaper s pecljem
  • Piment d'Espelette (mleti francoski čili)
  • 3 vejice origana
  • 2 vejici bazilike

Uvod

Zunaj je še poletje, zato v kuhinji celo indukcija greje zrak. Danes bo, torej, mrzlo kosilo, zato je solata najbolj logična izbira, paradižnikova pa najbolj praktična. Ker pa je kosilo v takšnih dneh dobro zamakniti proti večerji, si tudi sonce do takrat že poišče kakšno visoko smreko za počitek, da se žar na vrtu znajde v senci. Ne bi solati še kaj dodali?!

Če paradižnikovi solati dodamo pečene paprike, bo korist dvojna, solata bo naredila prostor še za kapre, olive in krutone, žar pa še za sardone (brglune; lahko jih nadomestijo girice ali sardele), ki se bodo spekli, ko se bodo paprike potile, da jim bomo lahko slekli ožgano kožo.

P.s. Če ne bo vroče za žar, pa bomo paprike spekli v pečici, sardone pa v olju....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 584 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo s funkcijo žara. Paprike narežemo na štiri kose, odstranimo semena in jih naložimo na pekač s kožo navzgor. Pekač postavimo v sredino pečice za 8 do 12 minut oz. da koža počrni. Pekač vzamemo iz pečice, paprike pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo in pustimo počivati 10 minut. Nato jih olupimo in narežemo na poljubno velike kose.

2

Kruhove rezine premažemo s 5 žlicami olja in jih v veliki ponvi hrustljavo opečemo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju.

3

Iz balzamičnega kisa, soli, popra, ščepca sladkorja, stisnjenega česna in 7 žlic oljčnega olja zmešamo solatni preliv. Paradižnike po želji razrežemo na polovice ali četrtine.

4

Na servirni krožnik naložimo narezani paradižnik, pečeno papriko, kapre in olive. Vse skupaj pokapljamo s solatnim prelivom. Origano osmukamo, lističe bazilike pa narežemo na tanke trakove.

5

Sardonom odstranimo drobovino in glave ter jih začinimo s soljo in poprom. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in sardone pečemo na močni vročini 1 minuto na vsaki strani.

6

Med zelenjavo porazdelimo hrustljave kruhke in po vrhu naložimo pečene sardone. Potresemo s francoskim čilijem, origanom in baziliko.

Oceni