Paradižnikova solata z jajci in luštrekom
Sestavine
- 4 jajca
- 400 g različnih majhnih paradižnikov
- sol
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 rezini rženega kruha
- 1/2 majhne šalotke
- 1/2 stroka česna
- 10 listov luštreka
- črni poper
- 1 žlička dijon gorčice
- 1 rumenjak
- 40 ml belega vinskega kisa
- 40 ml zelenjavne juhe
- 150 ml repičnega olja
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 20 minut
Postopek
1
V blenderju gladko zmiksamo olupljeno in sesekljano šalotko, olupljeni česen, luštrek, sol, gorčico, rumenjak, kis in juho. Nato med miksanjem počasi dolivamo repično olje, da dobimo gostljato emulzijo. Ker ne bomo porabili vse omake, jo lahko hranimo v hladilniku v dobro zaprti stekleni posodi 1 teden.
2
Jajca kuhamo 9 minut, oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. Narežemo jih na šestine. Kruh natrgamo na manjše kose in ga hrustljavo opečemo v ponvi na oljčnem olju.
3
Paradižnike narežemo na poljubno velike kose oz. na polovice ter naložimo na krožnika skupaj z narezanimi jajci. Prelijemo z luštrekovo emulzijo, potresemo s sveže mletim črnim poprom in okrasimo z list luštreka.
Oceni