Sestavine

  • 4 jajca
  • 400 g različnih majhnih paradižnikov
  • sol
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 rezini rženega kruha
  • 1/2 majhne šalotke
  • 1/2 stroka česna
  • 10 listov luštreka
  • črni poper
  • 1 žlička dijon gorčice
  • 1 rumenjak
  • 40 ml belega vinskega kisa
  • 40 ml zelenjavne juhe
  • 150 ml repičnega olja

Uvod

Ne veš, dokler ne poskusiš. Če je jajčna solata, potem ji sladko-kisli-sočni dodatek paradižnikov, če jih zrežemo na majhne kocke brez pešk, godi. Toda, če je solata paradižnikova, potem v njej nimajo jajca kaj iskati … No, to je veljalo, dokler nas Tania Granditz ni drugače poučila v svoji zelenjavni knjigi. Pa še kako dobra kombinacija je to! Seveda pa je ne naredijo le jajca in paradižniki, temveč še najbolj solatni preliv z luštrekom....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

V blenderju gladko zmiksamo olupljeno in sesekljano šalotko, olupljeni česen, luštrek, sol, gorčico, rumenjak, kis in juho. Nato med miksanjem počasi dolivamo repično olje, da dobimo gostljato emulzijo. Ker ne bomo porabili vse omake, jo lahko hranimo v hladilniku v dobro zaprti stekleni posodi 1 teden.

2

Jajca kuhamo 9 minut, oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. Narežemo jih na šestine. Kruh natrgamo na manjše kose in ga hrustljavo opečemo v ponvi na oljčnem olju.

3

Paradižnike narežemo na poljubno velike kose oz. na polovice ter naložimo na krožnika skupaj z narezanimi jajci. Prelijemo z luštrekovo emulzijo, potresemo s sveže mletim črnim poprom in okrasimo z list luštreka.

Oceni