Sestavine

  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 100 g manchego sira (ali podobnega staranega ovčjega sira)
  • 5 jajc
  • 125 ml sladke smetane
  • 2 majhni bučki
  • 1 strok česna
  • dimljena paprika v prahu
  • sol, poper
  • sladkor

Uvod

Tortilja je v Mehiki mlinec, v Španiji pa omleta. Čeprav so španski osvajalci mehiški dali ime, ker jih je spominjala na njihovo, je (danes) podobnosti zelo malo. Mehiška ima dejansko vlogo kruha, saj je v deželi, ki ni poznala pšenice, originalna koruzna, španska pa je tako bogata omleta, da kruha ne potrebuje.

Čeprav je v španski tortilji ob jajcih ponavadi tudi krompir, vam bo ta všeč zato, ker ga ni. Uspešno ga namreč nadomesti sir, ki pa mora biti najbolj znan španski, torej manchego, oziroma mančego, saj je iz Don Kihotove Manče. Sir, ponavadi kravji, še boljši pa je iz ovčjega mleka, je poltrd in staran, od treh mesecev do leta dni. Po okusu je zelo bogat, poln, izrazit, zato takšno naredi tudi tortiljo....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Manzanilla Papirusa, Lustau
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Paradižnike prerežemo na polovico. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo paradižnike s prerezano stranjo navzgor. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Pokapljamo z 2 žlicama olja in postavimo v pečico za 30 minut.

2

Dve tretjini sira naribamo in ga v skledi zmešamo z jajci in smetano. Začinimo s soljo in poprom. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Bučke po dolgem narežemo ali nahobljamo na 2 mm tanke rezine.

3

V ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo preostalo olje in sesekljani česen rahlo opražimo. Dolijemo jajčno maso in pečemo na srednji temperaturi, da masa na dnu rahlo zakrkne. Ponev odstavimo s štedilnika.

4

V jajčno maso zložimo narezane bučke. Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj. Na jajčno maso porazdelimo še pečene paradižnike in vse potresemo s papriko v prahu.

5

Ponev postavimo v sredino pečice za 15 minut, da površina porjavi. Pred serviranjem tortiljo potresemo s preostalim nahobljanim manchego sirom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)