Sestavine

  • 2 majhni krvavici
  • 1 majhna čebula
  • 1 žlica olja
  • kajenski poper
  • 500 g krompirja
  • 70 g masla
  • 100 ml mleka
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 1 žlica naribanega hrena
  • 1 majhno jabolko
  • 2 žlici naribanega parmezana

Uvod

Zimski mraz se da že zaradi kolin potrpeti. Saj jih poleti ni. Pozimi pa, bolj je mrzlo, bolj tekne krepka hrana, in dobre krvavice pri tem nimajo konkurence. Zato nas je zanimalo, ali se da iz njih narediti še kaj drugega kot jih speči in jim dodati kislo zelje. Nastal je ”krvavi” parmentier!

Krvavice so tako še bolj sočne in hrustljave obenem, mehek krompirjev pire pa je še dodatno zapečen. Zakaj pa ne bi bil tak kozarec (za vlaganje) celo na praznični mizi?! Saj takšna krvavica združuje vse, kar je tako prijetno med božičnimi in novoletnimi prazniki - domačnost, tradicijo, toploto, vonj božičnih začimb in veselje pričakovanja....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Burja noir 2009, Primož Lavrenčič
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo do mehkega v slani vodi. Olupljeno čebulo prerežemo na polovico in narežemo na tanke kolobarje. Krvavici olupimo. V ponvi na vročem olju na hitro opražimo čebulo, dodamo krvavico in vse skupaj na srednji temperaturi pražimo 5 do 7 minut. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.

2

Jabolko olupimo, razpolovimo in odstranimo peške ter obe polovici narežemo na 5 mm debele krhlje. V majhni ponvi segrejemo 10 g masla in jabolčne krhlje opečemo na obeh straneh. Rahlo jih popramo.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Kuhani krompir odcedimo, ga z vročim mlekom in preostalim maslom pretlačimo v gladki pire ter vmešamo hren. V kozarca za vlaganje (ali model za narastke) naložimo praženo krvavico in jabolčne krhlje, prekrijemo s pirejem in po vrhu potresemo s parmezanom. Odprta kozarca postavimo v sredino pečice in narastek pečemo 12 do 15 minut oz. toliko časa, da parmezan rahlo porjavi.

Oceni