Parmentier s krvavico in jabolki
Sestavine
- 2 majhni krvavici
- 1 majhna čebula
- 1 žlica olja
- kajenski poper
- 500 g krompirja
- 70 g masla
- 100 ml mleka
- sol, sveže mleti črni poper
- 1 žlica naribanega hrena
- 1 majhno jabolko
- 2 žlici naribanega parmezana

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Burja noir 2009, Primož Lavrenčič
Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo do mehkega v slani vodi. Olupljeno čebulo prerežemo na polovico in narežemo na tanke kolobarje. Krvavici olupimo. V ponvi na vročem olju na hitro opražimo čebulo, dodamo krvavico in vse skupaj na srednji temperaturi pražimo 5 do 7 minut. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Jabolko olupimo, razpolovimo in odstranimo peške ter obe polovici narežemo na 5 mm debele krhlje. V majhni ponvi segrejemo 10 g masla in jabolčne krhlje opečemo na obeh straneh. Rahlo jih popramo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Kuhani krompir odcedimo, ga z vročim mlekom in preostalim maslom pretlačimo v gladki pire ter vmešamo hren. V kozarca za vlaganje (ali model za narastke) naložimo praženo krvavico in jabolčne krhlje, prekrijemo s pirejem in po vrhu potresemo s parmezanom. Odprta kozarca postavimo v sredino pečice in narastek pečemo 12 do 15 minut oz. toliko časa, da parmezan rahlo porjavi.