Sestavine

  • 1 šalotka
  • 100 g pancete
  • 1 žlica moke
  • 500 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • 4 jajca
  • 50 g parmezana
  • 130 g moke
  • muškatni orešček
  • 2 žlici ghee masla
  • 5 žlic masla
  • 500 g svežih jurčkov ali kraljevih ostrigarjev
  • 4 vejice majarona
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 majhni šalotki
  • 2 žlici oljčnega olja

Uvod

Šmorn je že nekaj časa spet v modi, saj je na Slovenskem postal obvezen spremljevalec kulinaričnih prireditev. A zakaj je potem vedno le sladek, če pa je slan lahko še boljši?! No, temu smo malce pomagali, saj ni dovolj le s soljo zamenjati sladkor in s parmezanom slivovo marmelado. Skrivnost uspeha parmezanovega praženca je v njegovi omaki, ki jo je naredila dimljena slanina! Te pomoči so bili veseli tudi kraljevi ostrigarji.

P.s. Če je gobja sezona in če se radi sprehajate po gozdu, bo šmornu prav, če mu boste ostrigarje zamenjali z jurčki. Samo, da je dovolj omake....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 740 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Za omako narežemo na drobne kocke eno šalotko in panceto. V kozici segrejemo 2 žlici masla ter panceto in šalotko stekleno opražimo. Potresemo z žlico moke, pražimo 30 sekund, dolijemo 250 ml mleka in sladko smetano ter med mešanjem kuhamo na majhni vročini 15 minut. Omako pretlačimo skozi cedilo, jo začinimo s sveže mletim poprom in po potrebi solimo.

2

Jajca ločimo. Rumenjake, preostalo mleko, moko, sol, poper in naribani muškatni oreščke zmešamo v gladko testo. Beljake in ščepec soli stepemo v trdi sneg. V testo previdno zamešamo naribani parmezan (1 žlico damo na stran) in beljakov sneg. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

3

V veliki ponvi z ognjevarnim ročajem (premer 28 cm) segrejemo ghee maslo, vanjo vlijemo testo in pečemo na srednji vročini 2 do 3 minute. Nato ponev prestavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj za 15 minut.

4

Medtem očistimo gobe in jih po želji razežemo na manjše kose. Šalotki drobno sesekkjamo. Majoran osmukamo. V ponvi segrejemo oljčno olje in žlico masla, dodamo gobe in jih pražimo na močni vročini 2 minuti. Dodamo šalotko, zmanjšamo temperaturo in vse skupaj pražimo še 5 minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter potresemo s peteršiljem. Ponev odstavimo s štedilnika.

5

Ponev s pražencem prestavimo na štedilnik (pozor, vroči ročaj) in ga s pomočjo dveh žlic natrgamo na večje kose. Dodamo preostalo maslo in praženec pečemo še nekaj minut. Potresemo s preostalim parmezanom, da se rahlo stopi.

6

Pancetino omako in pečene gobe ponovno segrejemo. Na krožnike naložimo parmezanov praženec in gobe ter vse skupaj prelijemo s pancetino omako.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)