Parmezanov praženec z ostrigarji
Sestavine
- 1 šalotka
- 100 g pancete
- 1 žlica moke
- 500 ml mleka
- 250 ml sladke smetane
- sol, poper
- 4 jajca
- 50 g parmezana
- 130 g moke
- muškatni orešček
- 2 žlici ghee masla
- 5 žlic masla
- 500 g svežih jurčkov ali kraljevih ostrigarjev
- 4 vejice majarona
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 majhni šalotki
- 2 žlici oljčnega olja

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 740 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
Za omako narežemo na drobne kocke eno šalotko in panceto. V kozici segrejemo 2 žlici masla ter panceto in šalotko stekleno opražimo. Potresemo z žlico moke, pražimo 30 sekund, dolijemo 250 ml mleka in sladko smetano ter med mešanjem kuhamo na majhni vročini 15 minut. Omako pretlačimo skozi cedilo, jo začinimo s sveže mletim poprom in po potrebi solimo.
Jajca ločimo. Rumenjake, preostalo mleko, moko, sol, poper in naribani muškatni oreščke zmešamo v gladko testo. Beljake in ščepec soli stepemo v trdi sneg. V testo previdno zamešamo naribani parmezan (1 žlico damo na stran) in beljakov sneg. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
V veliki ponvi z ognjevarnim ročajem (premer 28 cm) segrejemo ghee maslo, vanjo vlijemo testo in pečemo na srednji vročini 2 do 3 minute. Nato ponev prestavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj za 15 minut.
Medtem očistimo gobe in jih po želji razežemo na manjše kose. Šalotki drobno sesekkjamo. Majoran osmukamo. V ponvi segrejemo oljčno olje in žlico masla, dodamo gobe in jih pražimo na močni vročini 2 minuti. Dodamo šalotko, zmanjšamo temperaturo in vse skupaj pražimo še 5 minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter potresemo s peteršiljem. Ponev odstavimo s štedilnika.
Ponev s pražencem prestavimo na štedilnik (pozor, vroči ročaj) in ga s pomočjo dveh žlic natrgamo na večje kose. Dodamo preostalo maslo in praženec pečemo še nekaj minut. Potresemo s preostalim parmezanom, da se rahlo stopi.
Pancetino omako in pečene gobe ponovno segrejemo. Na krožnike naložimo parmezanov praženec in gobe ter vse skupaj prelijemo s pancetino omako.