Pasta con le sarde
Sestavine
- 220 g testenin bucatini (ali špageti)
- 75 ml suhega belega vina
- 25 g rozin
- 1/2 žličke žafranike
- 5 žlic oljčnega olja
- 1/4 žličke koromačevih semen
- 25 g panko drobtin
- sol, poper
- 1 koromač
- 2 šalotki
- 4 sardelni fileji v olju. 2 žlici pinjol
- 1 konzerva sardin v olju
- sveži koper ali koprc

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Malvazija 2013, Gašper
Vino rahlo segrejemo, vanj stresemo rozine in žafraniko ter pustimo stati 10 minut. V majhni ponvis egrejemo 2 žlici olja, dodamo koromačeva semena, pražimo 20 sekund in vmešamo panko drobtine. Na srednji temperaturi jih pražimo do svetlo rjave barve, solimo in popramo ter odstavimo s štedilnika.
Koromač narežemo na tanke rezine, olupljeno šalotko pa drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo preostalo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo še koromač in pražimo na majhni temperaturi 8 minut. Vmešamo sardelne fileje, malce opražimo, dolijemo vino z rozinami in žafraniko in vse skupaj kuhamo še nekaj minut.
Pinjole zlato rjavo opečemo v ponvi brez maščobe. Sardine odcedimo in jih narežemo na 3 cm dolge kose. Previdno jih skupaj s pinjolami zamešamo v dušeni koromač. Začinimo s soljo in poprom.
Testenine skuhamo na zob (al dente) v slani vodi, odcedimo in pri tem shranimo 150 do 200 ml vode od kuhanja. Kuhane testenine stresemo v ponev s koromačem in sardinami, dodamo četrtino vode od kuhanja in previdno premešamo.
Če je omaka presuha, po okusu dolijemo še vodo od kuhanja. V testenine zamešamo dve žici praženih drobtin in jih naložimo v ogreta krožnika. Potresemo s preostalimi drobtinami in sesekljanim koprom.