Sestavine

  • 250 g grobo mlete klobase (npr. salsiccia)
  • 1 majhna čebula
  • 5 strokov česna
  • 7 žlic olivnega olja
  • 200 ml sladke smetane
  • sveže mleti poper
  • kajenski poper
  • 750 g zrelega olupljenega paradižnika
  • šopek sveže bazilike
  • sveže nariban parmezan
  • 500 g kratkih testenin (fusilli, mezzemaniche, penne)
  • 24 rumenih majhnih paradižnikov (mini pelati)

Uvod

Glavne sestavine morajo biti odlične: testenine, da se voljno grizejo, paradižniki, da so umami zreli, in klobasa, ki tudi po kuhanju ohrani svoj jaz. Potem so dodatki, ki poskrbijo za harmonijo okusov: parmezan, sveže riban, bazilika, sveže utrgana, in kapre, ki niso sveže, so pa sočni cvetovi. Ko je za to poskrbljeno, recept ne sme (preveč) komplicirati. Takšna omaka je pripravljena, medtem ko se testenine skuhajo. Vmes pa je še ravno dovolj časa, da izberete primerno vino. Z več telesa in manj parfuma, saj je dišav že na krožniku dovolj....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Oranžni šipon 2009, Bartol
 
Postopek
1

Klobaso narežemo na majhne kocke (5 mm). V večji ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo na srednji vročini nekaj minut. Vmešamo 2 stroka stisnjenega česna in narezano klobaso. Pražimo še nekaj minut, dolijemo smetano in kuhamo na majhni vročini, da se omaka zgosti.

2

Medtem olupljeni paradižnik narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo 3 stroke stisnjenega česna, popražimo in v ponev stresemo narezane paradižnike. Med mešanjem pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut, omaka naj bo rahlo gostljata. Vmešamo omako s klobaso, začinimo s poprom in kajenskim poprom ter rahlo solimo.

3

Baziliko narežemo na tanke trakove. V manjši ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo paradižnike in jih pražimo 3 minute. Na koncu jih rahlo solimo in popramo. Testenine skuhamo na zob (al dente), jih odcedimo in pri tem shranimo 1 dcl vode od kuhanja. Odcejene testenine stresemo v omako, potresemo z baziliko in temeljito premešamo ter po potrebi prilijemo vodo od kuhanja. V vroče globoke krožnike naložimo testenine in pečene paradižničke ter potresemo s parmezanom.

Oceni