Pašta s paradižnikom in klobaso
Sestavine
- 250 g grobo mlete klobase (npr. salsiccia)
- 1 majhna čebula
- 5 strokov česna
- 7 žlic olivnega olja
- 200 ml sladke smetane
- sveže mleti poper
- kajenski poper
- 750 g zrelega olupljenega paradižnika
- šopek sveže bazilike
- sveže nariban parmezan
- 500 g kratkih testenin (fusilli, mezzemaniche, penne)
- 24 rumenih majhnih paradižnikov (mini pelati)
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Oranžni šipon 2009, Bartol
Klobaso narežemo na majhne kocke (5 mm). V večji ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo na srednji vročini nekaj minut. Vmešamo 2 stroka stisnjenega česna in narezano klobaso. Pražimo še nekaj minut, dolijemo smetano in kuhamo na majhni vročini, da se omaka zgosti.
Medtem olupljeni paradižnik narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo 3 stroke stisnjenega česna, popražimo in v ponev stresemo narezane paradižnike. Med mešanjem pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut, omaka naj bo rahlo gostljata. Vmešamo omako s klobaso, začinimo s poprom in kajenskim poprom ter rahlo solimo.
Baziliko narežemo na tanke trakove. V manjši ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo paradižnike in jih pražimo 3 minute. Na koncu jih rahlo solimo in popramo. Testenine skuhamo na zob (al dente), jih odcedimo in pri tem shranimo 1 dcl vode od kuhanja. Odcejene testenine stresemo v omako, potresemo z baziliko in temeljito premešamo ter po potrebi prilijemo vodo od kuhanja. V vroče globoke krožnike naložimo testenine in pečene paradižničke ter potresemo s parmezanom.