Pastičo s treviškim radičem
Sestavine
- 10 listov za lazanjo
- 400 g treviškega radiča (2 glavi)
- 2 šalotki
- 3 žlice oljčnega olja
- sol, črni poper
- 35 g masla
- 35 g moke
- 500 ml mleka
- muškatni orešček
- 100 g mladega sira
- 80 g naribanega parmezana
- 120 g sira taleggio (brie, scamorza)

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
V kozici raztopimo maslo, potresemo z moko in pražimo na majhni temperaturi 1 minuto. Dolijemo mleko in omako med mešanjem z metlico počasi zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Radiču odrežemo trdi kocen in liste narežemo na 1 cm široke trakove. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V ponvi rahlo segrejemo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezani radič in ga pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Začinimo s soljo in poprom. Sir narežemo na kocke.
Model za lazanjo namastimo in dno premažemo z 2 žlicama bešamela. Pokrijemo z dvema listoma lazanje, tanko premažemo z bešamelom, potresemo s četrtino radiča, 2 žlicama parmezana in četrtino sira. Pokrijemo z dvema listoma lazanje in postopek še trikrat ponovimo.
Zgornja plast so testenine, ki jih premažemo s preostalo bešamelno omako in potresemo s parmezanom. Pastičo pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut. Nato ga vzamemo iz pečice in pred serviranjem pustimo stati 5 minut.