Pastinak, šampinjoni in poširano jajce
Sestavine
- 400 g rjavih šampinjonov
- 2 velika pastinaka
- 2 stroka česna
- 100 g pancete
- 2 šalotki
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlica olivnega olja
- sol, sveže mleti poper
- 1 žlica lešnikovega olja
- 1 žlica belega balzamičnega kisa
- 4 jajca
- kalčki redkvice

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 460 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Šampinjone narežemo na 5 mm debele rezine. Šalotki olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljen pastinak narežemo na palčke (5 x 1 cm). Panceto narežemo na zelo majhne kocke.
V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo neolupljeni česen in narezani pastinak, pokrijemo in na majhnem ognju počasi dušimo 10 minut. Občasno premešamo in na koncu rahlo solimo.
V veliki ponvi segrejemo repično olje, dodamo šampinjone in jih na močnem ognju pečemo 2 minuti. Dodamo še narezano šalotko, zmanjšamo ogenj in pražimo še nekaj minut. Rahlo solimo in popramo ter preložimo v drugo posodo. V ponev nato stresemo panceto in jo hrustljavo opražimo. Dolijemo lešnikovo olje in kis ter dobro premešamo.
V velikem loncu zavremo vodo. Jajca posamično ubijemo v skodelico in enega za drugim vlijemo v vodo. Poširamo jih 3 minute. Nato jih s penavko previdno poberemo iz vode.
Na servirne krožnike naložimo dušeni pastinak in pražene gobe, potresemo s slanino in kalčki, na vrh položimo poširano jajce in takoj serviramo.