Sestavine

  • 400 g rjavih šampinjonov
  • 2 velika pastinaka
  • 2 stroka česna
  • 100 g pancete
  • 2 šalotki
  • 2 žlici repičnega olja
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 žlica lešnikovega olja
  • 1 žlica belega balzamičnega kisa
  • 4 jajca
  • kalčki redkvice

Uvod

Je bilo včeraj preveč mesa? In predvčerajšnjim tudi? Pa jutri spet? Vsaj danes naj bo, torej, izjema!

Največji problem vegetarijanskih jedi je v tem, da so dolgočasne. Zato to ni vegetarijanska, temveč zelenjavna jed. Pastinak je boljši od zrezka, šampinjoni niso le za okras in poširano jajce je začimba, priloga in še omaka. Vse skupaj pa je gotovo v nekaj minutah. Kaj pa če tudi jutri ne bi bilo mesa?!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 460 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Šampinjone narežemo na 5 mm debele rezine. Šalotki olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljen pastinak narežemo na palčke (5 x 1 cm). Panceto narežemo na zelo majhne kocke.

2

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo neolupljeni česen in narezani pastinak, pokrijemo in na majhnem ognju počasi dušimo 10 minut. Občasno premešamo in na koncu rahlo solimo.

3

V veliki ponvi segrejemo repično olje, dodamo šampinjone in jih na močnem ognju pečemo 2 minuti. Dodamo še narezano šalotko, zmanjšamo ogenj in pražimo še nekaj minut. Rahlo solimo in popramo ter preložimo v drugo posodo. V ponev nato stresemo panceto in jo hrustljavo opražimo. Dolijemo lešnikovo olje in kis ter dobro premešamo.

4

V velikem loncu zavremo vodo. Jajca posamično ubijemo v skodelico in enega za drugim vlijemo v vodo. Poširamo jih 3 minute. Nato jih s penavko previdno poberemo iz vode.

5

Na servirne krožnike naložimo dušeni pastinak in pražene gobe, potresemo s slanino in kalčki, na vrh položimo poširano jajce in takoj serviramo.

Oceni