Sestavine

  • 600 g pastinaka
  • 1 srednje velika bela čebula
  • 4 žlice suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 100 ml belega vina
  • 900 ml zelenjavnega fonda
  • 100 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • 1 vijolični koren
  • 40 g masla
  • 1 pita kruh
  • tandoori začimba

Uvod

Kako praktično. Lahko so le skutine palačinke, zato pa pred njimi vsaj še juha. Toda, goveja pred sladkim? Težka gobova pa pred nasitnimi palačinkami? Paradižnikova pred skuto? Pastinakova pač! Zato, ker je smetana že v palačinkah, je pastinak dovolj, da bo gostoto potrebno celo zalivati. Zato, ker je tako lepo bela, jo bo že malo korenja močno popestrilo.

Lahko pa je svečano in bo juha šele prvi hod. Potem je dovolj že malo domišljije, da gosta juha postane gostija. Kruh opečeš s tandori začimbo, korenje pa uporabiš vijolično in ga rjavo opečeš v maslu. Ena juha, toliko priložnosti in tako malo smetane....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 470 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo drobno narežemo. Pastinak olupimo, prerežmo po dolgem na polovico in ga narežemo na tanke rezine. V loncu segrejemo 20 g masla, dodamo čebulo in jo stekleno podušimo.

2

Dodamo pastinak, pražimo 1 minuto in zalijemo z vermutom in vinom. Zavremo, dolijemo fond in kuhamo pokrito na srednji temperaturi 20 minut, da se pastinak zmehča.

3

Medtem olupimo koren in ga narežemo na majhne kose. V kozici segrejemo preostalo maslo, dodamo narezani koren in pražimo 3 minute. Solimo in popramo.

4

V juho zamešamo sladko smetano in jo v blenderju ali s paličnim mešalnikom zmiksamo. Če je pregosta, dolijemo malo fonda. Po potrebi jo solimo in popramo.

5

Pita kruh narežemo na majhne kocke in ga hrustljavo opečemo v ponvi na preostalem maslu. Pred koncem ga potresemo s tandoori začimbo. Juho zavremo in naložimo v krožnike. Potresemo s pečenim korenjem in hrustljavimi kruhovimi kockami.

Oceni