Pastinakova kremna juha
Sestavine
- 600 g pastinaka
- 1 srednje velika bela čebula
- 4 žlice suhega vermuta (Noilly Prat)
- 100 ml belega vina
- 900 ml zelenjavnega fonda
- 100 ml sladke smetane
- sol, poper
- 1 vijolični koren
- 40 g masla
- 1 pita kruh
- tandoori začimba

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 470 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Olupljeno čebulo drobno narežemo. Pastinak olupimo, prerežmo po dolgem na polovico in ga narežemo na tanke rezine. V loncu segrejemo 20 g masla, dodamo čebulo in jo stekleno podušimo.
Dodamo pastinak, pražimo 1 minuto in zalijemo z vermutom in vinom. Zavremo, dolijemo fond in kuhamo pokrito na srednji temperaturi 20 minut, da se pastinak zmehča.
Medtem olupimo koren in ga narežemo na majhne kose. V kozici segrejemo preostalo maslo, dodamo narezani koren in pražimo 3 minute. Solimo in popramo.
V juho zamešamo sladko smetano in jo v blenderju ali s paličnim mešalnikom zmiksamo. Če je pregosta, dolijemo malo fonda. Po potrebi jo solimo in popramo.
Pita kruh narežemo na majhne kocke in ga hrustljavo opečemo v ponvi na preostalem maslu. Pred koncem ga potresemo s tandoori začimbo. Juho zavremo in naložimo v krožnike. Potresemo s pečenim korenjem in hrustljavimi kruhovimi kockami.