Sestavine

  • DIVJAČINSKI RAGU
  • 120 g čebule
  • 200 g korenja
  • 100 g pastinaka
  • 200 g gomoljne zelene
  • 900 g divjačinskega mesa iz stegna (jelen in divji prašič)
  • 2 žlički začimbne mešanice za divjačino
  • 100 g pasiranega paradižnika (konzerva)
  • 6 žlic repičnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 100 ml rdečega portovca
  • 200 ml rdečega vina
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 2 lovorova lista
  • 400 ml divjačinskega fonda
  • 200 g rjavih šampinjonov
  • 200 g kraljevih ostrigarjev
  • sol poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 do 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička nastrgane limonine lupine
  • KROMPIRJEV PIRE Z BUČO
  • 750 g krompirja
  • 400 g hokaido ali muškatne buče
  • 75 ml sladke smetane
  • 30 do 50 ml mleka
  • 60 g masla
  • 70 g naribanega parmezana
  • 2 žlici drobtin
  • 70 g lešnikov
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 žlica oljčnega olja

Uvod

Angleška jed, pastirjeva pita, Shepherd’s pie, je z jagnjetino, za razliko od cottage pie, domače pite, ki je z govedino. A najboljše so izpeljanke, kot ta divjačinska, ki originalu ne zamenja le mesa, temveč mu popravi tudi ”grivo”.

Bogata zimska jed ima rada večjo družbo, saj jo pripravimo v enem loncu (pekaču) in vnaprej, na koncu pa jo le še gratiniramo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 875 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 2 uri 30 minut čas kuhanja)
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo grobo sesekljamo. Korenje, pastinak in gomoljno zeleno olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Meso narežemo na 2 cm velike kocke ter začinimo z mešanico začimb za divjačino in sveže mletim poprom.

2

V okrogli litoželezni posodi (premer 28 cm) segrejemo 3 žlice olja in polovico mesa svetlo rjavo opečemo na srednji vročini. S penavko ga poberemo iz posode na krožnik in solimo. Postopek ponovimo s preostalim oljem in mesom.

3

Nato v posodo stresemo vso narezano zelenjavo in pražimo na srednji vročini 10 minut. Vmešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 1 minuto in dolijemo portovec in rdeče vino. Na močni vročini tekočino pokuhamo za tretjino.

4

Dodamo paradižnikovo polpo, timijan, lovor, divjačinski fond in meso s sokom vred. Zavremo, posodo pokrijemo in jo postavimo na spodnjo rešetko v ogreti pečici na 175 stopinj. Ragu dušimo 1 uro 30 minut, posodo vzamemo iz pečice in pustimo počivati najmanj 30 minut. Ragu lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan pogrejemo.

5

Pred gratiniranjem gobe narežemo na debelejše rezine. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in gobe pražimo na močni vročini 5 minut. Začinimo s soljo in poprom ter vmešamo peteršilj in limonovo lupino. Pečene gobe zamešamo v divjačinski ragu.

6

Krompir za pire olupimo in narežemo na večje kose. Bučo olupimo, odstranimo peške in narežemo na večje kose. V velikem loncu kuhamo narezani krompir v soljeni vodi 15 minut, nato dodamo bučo in kuhamo še 10 minut.

7

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Sladko smetano in mleko zavremo v lončku. Krompir in bučo odcedimo. Dolijemo vročo smetano in pretlačimo s tlačilko za krompir. Dodamo 50 g masla in vse skupaj zmešamo v gladki pire. Na koncu vanj zamešamo polovico parmezana.

8

Drobtine in preostali parmezan zmešamo. Na divjačinski ragu z žlico porazdelimo krompirjev pire, potresemo s parmezanovimi drobtinami in kosmi preostalega masla. Pito pečemo na drugi rešetki od spodaj 15 do 20 minut oz. do zlato rjave skorje.

9

Medtem za toping lešnike grobo sesekljamo. Rožmarin osmukamo. V majhni ponvi segrejemo žlico olja in lešnike svetlo rjavo opražimo. Dodamo rožmarinove lističe in pražimo še 1 minuto. Pečeno divjačinsko pito vzamemo iz pečice in pustimo pčivati 5 minut. Nato jo potresemo z lešniki in rožmarinom ter serviramo.

Oceni