Pastirjeva pita z divjačino
Sestavine
- DIVJAČINSKI RAGU
- 120 g čebule
- 200 g korenja
- 100 g pastinaka
- 200 g gomoljne zelene
- 900 g divjačinskega mesa iz stegna (jelen in divji prašič)
- 2 žlički začimbne mešanice za divjačino
- 100 g pasiranega paradižnika (konzerva)
- 6 žlic repičnega olja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 100 ml rdečega portovca
- 200 ml rdečega vina
- 1 žlička posušenega timijana
- 2 lovorova lista
- 400 ml divjačinskega fonda
- 200 g rjavih šampinjonov
- 200 g kraljevih ostrigarjev
- sol poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 do 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička nastrgane limonine lupine
- KROMPIRJEV PIRE Z BUČO
- 750 g krompirja
- 400 g hokaido ali muškatne buče
- 75 ml sladke smetane
- 30 do 50 ml mleka
- 60 g masla
- 70 g naribanega parmezana
- 2 žlici drobtin
- 70 g lešnikov
- 1 vejica rožmarina
- 1 žlica oljčnega olja

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 875 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 2 uri 30 minut čas kuhanja)
Olupljeno čebulo grobo sesekljamo. Korenje, pastinak in gomoljno zeleno olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Meso narežemo na 2 cm velike kocke ter začinimo z mešanico začimb za divjačino in sveže mletim poprom.
V okrogli litoželezni posodi (premer 28 cm) segrejemo 3 žlice olja in polovico mesa svetlo rjavo opečemo na srednji vročini. S penavko ga poberemo iz posode na krožnik in solimo. Postopek ponovimo s preostalim oljem in mesom.
Nato v posodo stresemo vso narezano zelenjavo in pražimo na srednji vročini 10 minut. Vmešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 1 minuto in dolijemo portovec in rdeče vino. Na močni vročini tekočino pokuhamo za tretjino.
Dodamo paradižnikovo polpo, timijan, lovor, divjačinski fond in meso s sokom vred. Zavremo, posodo pokrijemo in jo postavimo na spodnjo rešetko v ogreti pečici na 175 stopinj. Ragu dušimo 1 uro 30 minut, posodo vzamemo iz pečice in pustimo počivati najmanj 30 minut. Ragu lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan pogrejemo.
Pred gratiniranjem gobe narežemo na debelejše rezine. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in gobe pražimo na močni vročini 5 minut. Začinimo s soljo in poprom ter vmešamo peteršilj in limonovo lupino. Pečene gobe zamešamo v divjačinski ragu.
Krompir za pire olupimo in narežemo na večje kose. Bučo olupimo, odstranimo peške in narežemo na večje kose. V velikem loncu kuhamo narezani krompir v soljeni vodi 15 minut, nato dodamo bučo in kuhamo še 10 minut.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Sladko smetano in mleko zavremo v lončku. Krompir in bučo odcedimo. Dolijemo vročo smetano in pretlačimo s tlačilko za krompir. Dodamo 50 g masla in vse skupaj zmešamo v gladki pire. Na koncu vanj zamešamo polovico parmezana.
Drobtine in preostali parmezan zmešamo. Na divjačinski ragu z žlico porazdelimo krompirjev pire, potresemo s parmezanovimi drobtinami in kosmi preostalega masla. Pito pečemo na drugi rešetki od spodaj 15 do 20 minut oz. do zlato rjave skorje.
Medtem za toping lešnike grobo sesekljamo. Rožmarin osmukamo. V majhni ponvi segrejemo žlico olja in lešnike svetlo rjavo opražimo. Dodamo rožmarinove lističe in pražimo še 1 minuto. Pečeno divjačinsko pito vzamemo iz pečice in pustimo pčivati 5 minut. Nato jo potresemo z lešniki in rožmarinom ter serviramo.