Pečen krompir na smetanovi špinači
Sestavine
- 500 g manjšega mladega krompirja
- 5 žlic oljčnega olja
- 200 g špinače
- 200 ml sladke smetane
- 3 žlice naribanega parmezana
- 4 stroki česna
- 30 g masla
- 2 žlici mandjlevih lističev
- sol poper

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir umijemo in osušimo. Z ostrim nožem v vsakega globoko zarežemo v presledkih 5 mm in pazimo, da ga ne prerežemo. Krompirje povaljamo v olju, solimo in stresemo na pekač. Pečemo v sredini pečice 45 minut, vmes krompir enkrat obrnemo.
Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi segrejem maslo, dodamo narezani česen in ga pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Odcedimo ga na kuhinjskem papirju. Mandljeve lističe svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.
Špinačo očistimo, umijemo in še mokro stresemo v lonec, Dodamo 2 žlici vode, pokrijemo in dušimo na srednji vročini, da upade. Vmes jo nekajkrat premešamo. Dušeno špinačo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in z rokami dobro ožmemo.
Špinačo drobno sesekljamo, stresemo nazaj v lonec, dolijemo smetano in zavremo. Kuhamo na majhni vročini 5 minut. Začinimo jo s soljo in sveže mletim poprom ter vanjo zamešamo še parmezan.
V servirne posodice porazdelimo špinačo, nanjo položimo pečen krompir ter potresemo s hrustljavim česnom in mandlji.