Sestavine

  • 500 g manjšega mladega krompirja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 200 g špinače
  • 200 ml sladke smetane
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • 4 stroki česna
  • 30 g masla
  • 2 žlici mandjlevih lističev
  • sol poper

Uvod

Specite ga k oradi na žaru s paradižnikovo salso, toda uporabite tudi pri drugih jedeh z žara ali, celo, iz ponve. Vse, kar je hitro pečeno, bo veselo mladega krompirja, ki se zarezan à la hasselback (glejte tudi Krompir hasselback s tartufi in Buča maslenka à la Hasselback) lepše zapeče, kremna špinača pod njim pa je dobrodošla sprememba po vedno le blitvi s krompirjem....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir umijemo in osušimo. Z ostrim nožem v vsakega globoko zarežemo v presledkih 5 mm in pazimo, da ga ne prerežemo. Krompirje povaljamo v olju, solimo in stresemo na pekač. Pečemo v sredini pečice 45 minut, vmes krompir enkrat obrnemo.

2

Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi segrejem maslo, dodamo narezani česen in ga pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Odcedimo ga na kuhinjskem papirju. Mandljeve lističe svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.

3

Špinačo očistimo, umijemo in še mokro stresemo v lonec, Dodamo 2 žlici vode, pokrijemo in dušimo na srednji vročini, da upade. Vmes jo nekajkrat premešamo. Dušeno špinačo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in z rokami dobro ožmemo.

4

Špinačo drobno sesekljamo, stresemo nazaj v lonec, dolijemo smetano in zavremo. Kuhamo na majhni vročini 5 minut. Začinimo jo s soljo in sveže mletim poprom ter vanjo zamešamo še parmezan.

5

V servirne posodice porazdelimo špinačo, nanjo položimo pečen krompir ter potresemo s hrustljavim česnom in mandlji.

Oceni