Pečen krompir, pinjole in sardine
Sestavine
- 400 g manjšega krompirja
- 5 žlic oljčnega olja
- 3 mlade čebule
- 50 g pinjol
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol, poper
- 1 konzerva sardin v oljčnem olju (100 g)
- 150 g paprik pimientos de padron
- solni cvet

Krompir dobro umijemo, stresemo v vrelo soljeno vodo in kuhamo 12 minut. Nato ga odcedimo in pustimo posušiti. Stresemo ga v skledo, prelijemo s 3 žlicami olja, solimo in popramo ter dobro premešamo. Sardine odcedimo in olje shranimo.
Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Mlado čebulo narežemo na 5 mm široke kolobarje. V majhni ponvi segrejemo olje od sardin in mlado čebulo pražimo na srednji vročini 1 minuto. Ponev odstavimo s štedilnika in v čebulo zamešamo pinjole in peteršilj. Solimo in popramo.
Paprike zmešamo s preostalim oljem in spečemo na močno ogretem žaru. Pečene potresemo s solnim cvetom. Naoljeni krompir prav tako spečemo na žaru in pečenega stresemo na servirni pladenj. Potresemo s čebulo in pinjolami ter grobo nadrobljenimi sardinami. Previdno premešamo in serviramo s pečenimi paprikami.