Sestavine

  • 400 g manjšega krompirja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 3 mlade čebule
  • 50 g pinjol
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • 1 konzerva sardin v oljčnem olju (100 g)
  • 150 g paprik pimientos de padron
  • solni cvet

Uvod

Dostikrat je vege-dobro, na koncu pa vseeno nekaj zmanjka … Dodati zrezek, ko je žar poln zelenjave, bi bil greh! Sicer ne bi ”nekaj” manjkalo, a zato tudi ne bi bilo dobro (in prav). Torej?

V tem je logika tega recepta. Imamo mlad krompir, ki je idealen za pečenje. Imamo vreme, ki je idealno za žar. In imamo majhne španske paprike padrón (Pimiento de Padrón, tudi Herbón), ki so idealne za igranje. Katera peče in katera sladká? Zato, če na koncu res nekaj zmanjka, imamo doma vedno konzervo sardin v dobrem oljčnem olju. Odprite, odcedite in že na mizi le nadrobite čez krompir. Nič ne manjka, kajne!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Krompir dobro umijemo, stresemo v vrelo soljeno vodo in kuhamo 12 minut. Nato ga odcedimo in pustimo posušiti. Stresemo ga v skledo, prelijemo s 3 žlicami olja, solimo in popramo ter dobro premešamo. Sardine odcedimo in olje shranimo.

2

Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Mlado čebulo narežemo na 5 mm široke kolobarje. V majhni ponvi segrejemo olje od sardin in mlado čebulo pražimo na srednji vročini 1 minuto. Ponev odstavimo s štedilnika in v čebulo zamešamo pinjole in peteršilj. Solimo in popramo.

3

Paprike zmešamo s preostalim oljem in spečemo na močno ogretem žaru. Pečene potresemo s solnim cvetom. Naoljeni krompir prav tako spečemo na žaru in pečenega stresemo na servirni pladenj. Potresemo s čebulo in pinjolami ter grobo nadrobljenimi sardinami. Previdno premešamo in serviramo s pečenimi paprikami.

Oceni