Sestavine

  • 500 g rdečega zelja
  • 30 g ingverja
  • 1 žlička sladkorja
  • 4 žlice riževega kisa
  • 4 žlice sezamovega olja
  • 2 žlici arašidovega olja
  • sol, poper
  • 1 rdeči feferon
  • 1 mlada čebula
  • sveži koriander
  • 4 žlice sezamovih semen
  • 3 žlice sojine omake
  • 1 žlica medu
  • 1 rdeča paprika
  • 1 kg krompirja
  • 4 žlice repičnega olja
  • 100 g pora
  • 1 žlica sečuanskega popra
  • 1 žlica mešanice začimb Five Spice

Uvod

Vam je dolgčas? Epidemija? Slabo vreme? Pokvarjen televizor? Nedeljsko kosilo? Začinite vsaj enkrat drugače! Rdeče zelje s sezamovim oljem in sezam z medom ne gredo skupaj tako dolgo, dokler iz njih ne naredite pečenega krompirja po sečuansko in solate iz rdečega zelja z vietnamskim koriandrom. Gre za to, da je začetek leta in kdaj, če ne zdaj, je potrebno pravilno začeti. Spet dolgočasno ali končno razburljivo, odločitev o celem 2021 je vaša!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 518 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Rdeče zelje očistimo in narežemo na tanke trakove. Olupljeni ingver naribamo in iztisnemo sok. V skodelici zmešamo sladkor, rižev kis, sezamovo olje, ingverjev sok in arašidovo olje. Marinado začinimo s soljo in poprom ter prelijemo po zelju. Krepko ga pregnetemo z rokami.

2

Feferon očistimo in narežemo na majhne kocke. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Koriander grobo sesekljamo. Vse tri zgornje sestavine zamešamo v solato in po potrebi še dosolimo.

3

Sezamova semena svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, jih ohladimo in fino zmeljemo v možnarju za začimbe. Mleti sezam zmešamo s sojino omako, medom in 3 žlicami vode.

4

Krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Papriko po dolžini prerežemo na polovico, očistimo in narežemo na tanke trakove. Por narežemo na kolobarje. Korenje olupimo in narežemo na 5 cm dolge julien palčke. Sečuanski poper grobo zdrobimo v možnarju za začimbe.

5

V veliki ponvi segrejemo repično olje in v njem pražimo narezani krompir 15 minut oz. do zlato rumene barve. Nato vanj zamešamo korenje in papriko ter pražimo 3 minute. Dodamo še por, sečuanski poper in začimbo Five-Spices. Premešamo, po potrebi začinimo s soljo in poprom ter pražimo še 2 minuti. Pečeni kormpir serviramo z zeljno solato in sezamovo omako.

Oceni