Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 vejici rožmarina
  • 70 g oliv
  • 1 rdeča čebula
  • 200 g feta sira
  • sol, poper
  • Piment d'Espelette (francoski čili)

Uvod

Kaj potrebuje velika skleda poletne zelene solate, razen dveh žlic dobrega kisa, treh še boljšega oljčnega olja in malo soli? Ne odgovorite s krompirjem in zrezkom, ker potem ste pomotoma zašli v Šolo okusov. Kvečjemu samo zrezek, če je tanko odrezan in hitro spečen na žaru. Toda, se bo dalo brez kruha? Morda je zato še najboljši krompirjev odgovor, ki ne potrebuje ne mesa in ne kruha. Toda, spet pečen krompir?

Zakaj pa ne, če ga pripravimo tako kot doslej še ne?! Ker je bil le priloga solati, smo ga le zrezali na majhne kocke in ga dali le v pečico. Vse drugo, kar ga bo še večkrat ponovilo, je bil zgolj dodatek, tako kot krompir sam. Tudi to naj bo spoznanje iz Šole okusov: brez dobrih dodatkov ni dobrih jedi. Ne boste verjeli, kako so krompir ”popravili” feta, rdeča čebula, rožmarin in olive, dokler ne boste poskusili. Potrebujete le veliko skledo poletne zelene solate....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeno čebulo razpolovimo in narežemo na 5 mm debele rezine. V veliki teflonski ponvi segrejemo 3 žlice olja in pečemo narezani krompir na srednji vročini 5 do 7 minut. Solimo in popramo.

2

V krompir zamešamo narezano čebulo, osmukani rožmarin in odcejene olive ter pražimo še 1 minuto. Ponev odstavimo s štedilnika. Pečico segrejemo na 200 stopinj s funkcijo ventilatorja.

3

Feta sir narežemo na štiri kose. Ognjevarno posodo namastimo z žlico olja. Vanjo stresemo polovico krompirja, nanj položimo narezano feto, potresemo s preostalim krompirjem, pokapljamo s preostalim oljem in postavimo v pečico na spodnjo rešetko za 20 minut. Pred serviranjem krompir potresemo s francoskim čilijem.

Oceni