Pečen krompir z bobom in paradižniki
Sestavine
- 250 g boba
- 600 g mladega krompirja
- 20 g masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 200 g češnjevih paradižnikov
- sol, kajenski poperi
Uvod
Seveda, krompir je najboljši, če je pečen na svinjski masti. A kaj na to porečejo vegetarijanci? V Sloveniji se je prepovedano odreči pečenemu (in praženemu) krompirju! Zato smo v ponev natočili iz najboljše steklenice olivnega olja, pregrešili pa smo se še z dobrim kosmom masla. Tako smo z malo potrpežljivosti naredili ”novo” krompirjevo zabelo! Ni, namreč, pri pečenju krompirja vse le v mastnem okusu, enak, oziroma še boljši, učinek pri zapečenosti dosežemo z – omako. Pa čeprav ste doslej menili, da je tudi ta prepovedna …
Seveda omaka ne nastane iz maščobe, temveč iz vode, ki pa ne sme biti brez vonja in okusa. Zato pa imamo paradižnike, ki imajo vsega tega dovolj. Ne nazadnje smo se s pečenim krompirjem na vege način trudili tako zaradi boba, ki ima tako kratko sezono, da takrat potrebuje posebno obravnavo. Kdor pa ne more brez ”mesa”, naj si krompir z bobom v paradižnikovi gostljatosti potrese z dimljeno rikoto.
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Mladi krompir umijemo in po dolgem razrežemo na dva ali štiri dele. V veliki ponvi segrejemo olje in maslo, vanjo naložimo krompir s prerezano stranjo navzdol in pečemo na srednji temperaturi 25 do 30 minut, vmes ga nekajkrat obrnemo.
Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. 10 minut pred koncem pečenja ga stresemo v ponev in pražimo skupaj s krompirjem. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Bob blanširamo v vreli slani vodi 3 minute, nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Paradižnike prerežemo na polovico in stresemo h krompirju.
Pražimo na majhni temperaturi 4 do 5 minut, pri tem paradižnike rahlo zmečkamo, da spustijo sok. Na koncu v krompir zamešamo še bob in vse skupaj segrejemo. Po želji lahko pred serviranjem iz ponve odstranimo lupine paradižnika.