Sestavine

  • 900 g majhnega mladega krompirja
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 200 g rdeče čebule
  • 2 veliki podolgovati rdeči papriki
  • 2 stroka česna
  • sol, črni poper
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 1 žlica gorčičnih semen
  • 1 žlička črne kumine v zrnju
  • 200 g bivolje mocarele
  • Piment d'Espelette
  • sveža bazilika

Uvod

Ko je brezmesni dan, je na sredini (slovenske) mize vselej velika skleda solate. Kaj naj zraven nasiti, pa ponavadi naleti na težave. Se bomo sploh najedli?

Strah ima velike oči zaradi mesa, ne zaradi zelenjave. Še na brezmesni dan nam vsiljuje svoja pravila, zaradi katerih moramo od mize le še na kavč … Zakaj bi se morali vedno mesno nasititi, napolniti, naphati, obtežiti? Povejte možganom, ki čakajo pričakovano, da pravi občutek sitosti nastopi šele pozneje, ne pa takoj ko odložimo vilice in nož.

Zato ta krompir za kosilo sodite šele za večerjo! Četudi ne boste mogli brez nje, boste brez težav za spanje pojedli spet nekaj lahkega. Saj je vendar brezmesni dan!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Zeleni silvanec 2017, Frelih
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo narežemo na 1 cm široke trakove. Papriko po dolgem prerežemo na polovico, odstranimo semenje in jo narežemo na 5 mm široke trakove. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Kumino zdrobimo v možnarju. Krompir dobro umijemo in osušimo s kuhinjskim papirjem.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V veliki litoželezni posodi segrejemo 4 žlice olja, dodamo krompir in ga pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Dodamo narezano čebulo, papriko in česen ter pražimo 2 minuti. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Zelenjavo potresemo s kumino, gorčičinimi semeni in črno kumino, pokrijemo in postavimo na drugo rešetko v pečico za 30 do 35 minut. Pred serviranjem zelenjavo potresemo z natrgano mocarelo, listi bazilike in pimentom (mleti francoski čili) ter pokapljamo s preostalim oljem.

Oceni