Pečen pastinak s sirom in čebulo
Sestavine
- 400 g pastinaka
- 1 velika rumena čebula
- 80 g masla
- 7 vejic timijana
- 120 g grojer sira
- 100 ml zelenjavne jušne osnove
- sol, poper

Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na zelo tanke rezine. V majhni ponvi segrejemo polovico masla, dodamo čebulo in jo pražimo na majhni vročini 5 minut, da postekleni, a ne sme porjaveti. Čebulo začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter ponev odstavimo s štedilnika.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pastinak olupimo in narežemo na zelo tanke rezine. Preostalo maslo raztopimo v skodelici. Sir grobo naribamo.
V štiri manjše ognjevarne posode za pečenje porazdelimo polovico pražene čebule z maščobo vred in nanjo naložimo plast narezanega pastinaka. Premažemo s stopljenim maslom, začinimo s soljo in poprom ter potresemo s tretjino timijana in sira. Postopek ponovimo s preostalimi sestavinami, zgornja plast naj bo sir.
V vsako posodo dolijemo malo juhe in jih nato pokrijemo z alu folijo. Pastinak pečemo v sredini pečice 25 minut, nato odstranimo folijo, zvišamo temperaturo v pečici na 250 stopinj in pečemo še 10 minut. Pečen pastinak je lahko zelenjavna glavna jed za 2 osebi ali priloga k mesu za 4 osebe.