Sestavine

  • 400 g pastinaka
  • 1 velika rumena čebula
  • 80 g masla
  • 7 vejic timijana
  • 120 g grojer sira
  • 100 ml zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper

Uvod

Idealna priloga pečenemu mesu, oziroma debelemu steaku! Čeprav gre tudi brez mesa, saj dobro kosilo ob takšni pastinakovi ”pečenki” potrebuje le še skledo solate. Toda zato steak ne potrebuje ničesar drugega. Pastinak je ravno prav sladkast, da poživi trpkost mesa, in sir mu da ravno prav ješčosti, da mesne beljakovine ne potrebujejo dodatne spremljave ogljikovih hidratov....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na zelo tanke rezine. V majhni ponvi segrejemo polovico masla, dodamo čebulo in jo pražimo na majhni vročini 5 minut, da postekleni, a ne sme porjaveti. Čebulo začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter ponev odstavimo s štedilnika.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pastinak olupimo in narežemo na zelo tanke rezine. Preostalo maslo raztopimo v skodelici. Sir grobo naribamo.

3

V štiri manjše ognjevarne posode za pečenje porazdelimo polovico pražene čebule z maščobo vred in nanjo naložimo plast narezanega pastinaka. Premažemo s stopljenim maslom, začinimo s soljo in poprom ter potresemo s tretjino timijana in sira. Postopek ponovimo s preostalimi sestavinami, zgornja plast naj bo sir.

4

V vsako posodo dolijemo malo juhe in jih nato pokrijemo z alu folijo. Pastinak pečemo v sredini pečice 25 minut, nato odstranimo folijo, zvišamo temperaturo v pečici na 250 stopinj in pečemo še 10 minut. Pečen pastinak je lahko zelenjavna glavna jed za 2 osebi ali priloga k mesu za 4 osebe.

Oceni