Pečen piščanec, koromač in portovec
Sestavine
- 4 piščančja bedra (piščanec iz domače reje)
- 5 žlic oljčnega olja
- sol, poper
- 1 glava česna
- 200 g majhnih šalotk
- 40 g masla
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 4 majhni gomolji koromača
- 120 ml belega portovca
- 150 ml piščančje juhe
- 125 ml sladke smetane
- 1/2 žličke jedilnega škroba
- 3 vejice svežega pehtrana

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Rumeni plavec excellent 2017, Jelenič
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno litoželeznega ali kovinskega pekača premažemo z malo olja, vanj naložimo piščančja bedra s kožo navzgor, jih pokapljamo z 2 žlicama olja ter krepko solimo in popramo. Pečemo jih v sredini pečice 50 do 60 minut.
Šalotke olupimo in večje po dolgem razpolovimo. Izluščene stroke česna olupimo. Dve šalotki in dva stroka česna damo na stran. V majhni ponvi segrejemo 1 žlico olja in polovico masla, dodamo preostalo šalotko in česen ter pražimo na majhni vročini toliko časa, da rahlo porjavijo.
Potresemo s sladkorjem, malo zvišamo temperaturo in pražimo še toliko časa, da sladkor karamelizira. Dolijemo 3 žlice vode, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter dušimo na majhni vročini, da tekočina skoraj v celoti povre.
Koromač razpolovimo. Šalotki narežemo na tanke trakove, česnova stroka pa drobno sesekljamo. V ponvi ali voku segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo sesekljano šalotko in česen ter dušimo na majhni vročini 3 minute. Dodamo še narezani koromač in dušimo še nekaj minut, vmes koromač obrnemo.
Dolijemo portovec, ga rahlo pokuhamo in dolijemo juho. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 2 minuti. Dolijemo še sladko smetano, zavremo in kuhamo nekaj minut. Po želji omako zgostimo z jedilnim škrobom.
Pehtran osmukamo in lističe sesekljamo. Pred serviranjem jih zamešamo v omako.
Karamelizirano šalotko in česen rahlo segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo piščančja bedra, karamelizirano šalotko in česen ter dušeni koromač z omako. Odlična priloga je kuhani krompir prelit s stopljenim maslom in sesekljanim peteršiljem.