Sestavine

  • 4 piščančja bedra (piščanec iz domače reje)
  • 5 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1 glava česna
  • 200 g majhnih šalotk
  • 40 g masla
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 4 majhni gomolji koromača
  • 120 ml belega portovca
  • 150 ml piščančje juhe
  • 125 ml sladke smetane
  • 1/2 žličke jedilnega škroba
  • 3 vejice svežega pehtrana

Uvod

Če si za življenjsko poslanstvo niste izbrali napisati najboljši recept za pečenega piščanca na svetu, potem se raje posvetite omaki. Piščanca je, namreč, najboljše le – speči. Seveda pojdite ponj na tržnico, da bo imel več na kosti, potem pa mu le segrejte pečico. Tako brez truda pečen bo najbolj hrustljav, zato bo vesel aromatične portove omake s karameliziranimi šalotkami, česnom in pehtranom.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Rumeni plavec excellent 2017, Jelenič
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno litoželeznega ali kovinskega pekača premažemo z malo olja, vanj naložimo piščančja bedra s kožo navzgor, jih pokapljamo z 2 žlicama olja ter krepko solimo in popramo. Pečemo jih v sredini pečice 50 do 60 minut.

2

Šalotke olupimo in večje po dolgem razpolovimo. Izluščene stroke česna olupimo. Dve šalotki in dva stroka česna damo na stran. V majhni ponvi segrejemo 1 žlico olja in polovico masla, dodamo preostalo šalotko in česen ter pražimo na majhni vročini toliko časa, da rahlo porjavijo.

3

Potresemo s sladkorjem, malo zvišamo temperaturo in pražimo še toliko časa, da sladkor karamelizira. Dolijemo 3 žlice vode, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter dušimo na majhni vročini, da tekočina skoraj v celoti povre.

4

Koromač razpolovimo. Šalotki narežemo na tanke trakove, česnova stroka pa drobno sesekljamo. V ponvi ali voku segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo sesekljano šalotko in česen ter dušimo na majhni vročini 3 minute. Dodamo še narezani koromač in dušimo še nekaj minut, vmes koromač obrnemo.

5

Dolijemo portovec, ga rahlo pokuhamo in dolijemo juho. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 2 minuti. Dolijemo še sladko smetano, zavremo in kuhamo nekaj minut. Po želji omako zgostimo z jedilnim škrobom.
Pehtran osmukamo in lističe sesekljamo. Pred serviranjem jih zamešamo v omako.

6

Karamelizirano šalotko in česen rahlo segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo piščančja bedra, karamelizirano šalotko in česen ter dušeni koromač z omako. Odlična priloga je kuhani krompir prelit s stopljenim maslom in sesekljanim peteršiljem.

Oceni