Sestavine

  • 1 piščanec (ca. 1,4 kg)
  • 2 žlički soli
  • 3 žlice stopljenega masla
  • 1 rdeča čebula
  • 2 žlici masla
  • 150 g opečenih kruhovih kock
  • 200 ml mleka
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci
  • 1/2 žličke posušenega luštreka
  • 2 koromača
  • 6 večjih korenjev
  • 500 g majhnega krompirja
  • 2 vejisi rožmarina
  • 4 vejice timijana
  • 3 žlice oljčnega olja
  • zeliščna sol
  • črni poper
  • 100 ml piščančje jušne osnove
  • 2 črna tartufa

Uvod

Polnjen in pečen piščanec je zakon, ki ga mora obvladati vsaka domača chefinja ali domači chef, da lahko ob njem nedeljsko uživa vsaka slovenska družina! Tukaj ni odstopanja in zato se recept za filanega piščanca prenaša iz roda v rod. Vseeno pa Šola okusov ne more iz svoje kože, zato je dodala še svoj recept, ki mu je dodala še tartufe.

P.s. Če boste tartufe izpustili, nikar ne izpustite ničesar drugega, vključno z vinom, ki smo ga prav tako skrbno izbrali. Uživajte ob klasičnem nedeljskem piščancu, ki si zasluži posebno čast in tartufe!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
  • Priporočeno vino: Loop 2017, Štemberger
 
Postopek
1

Piščanca umijemo, obrišemo do suhega ter zunaj in znotraj posolimo. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo, stekleno opražimo v majhni ponvi v 2 žlicah masla in ohladimo.

2

V skledi dobro pregnetemo kruhove kocke, mleko, jajci, čebulo, peteršilj in luštrek. Solimo in popramo ter maso pustimo stati 20 minut.

3

Koromač in olupljeno korenje narežemo na večje kose. Krompir umijemo in večje prerežemo na polovico. Vse stresemo v skledo, prelijemo z oljčnim oljem, začinimo z zeliščno soljo in premešamo.

4

Tartufa narežemo na tanke rezine. S prsti na piščančjih prsih privzdignemo kožo in pod njo potisnemo rezine tartufov. Preostanek tartufov drobno sesekljamo in zamešamo v nadev. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

5

Piščanca nadevamo s kruhovo maso in odprtino zašijemo s kuhinjsko nitjo ali zapremo z zobotrebci. Položimo ga na velik pekač in premažemo s stopljenim maslom. Naokrog naložimo zelenjavo in zelišča ter pekač postavimo v sredino pečice za 10 minut.

6

Nato temperaturo v pečici zmanjšamo na 180, dolijemo juho in pečemo še 1 uro. Vmes piščanca večkrat prelijemo s tekočino od pečenja. Nato temperaturo zvišamo na 200 stopinj in ga pečemo še 10 minut, da dobimo hrustljavo kožo.

7

Pečenega piščanca razrežemo na kose in ga skupaj z nadevom in zelenjavo naložimo na ogreti servirni pladenj. Za popolno kosilo zraven ponudimo skledo zelene solate s trga.

Oceni