Pečen piščanec s fižolovim nadevom
Sestavine
- 1 večji domači piščanec (ca. 2 kg)
- 2 žlici olivnega olja
- 1 limona
- 1 žlica dimljene sladke paprike
- 400 ml suhega belega vina
- 150 g chorizo klobase
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 4 vejice timijana
- 2 konzervi belega fižola cannellini (a 400 g)
- 100 g sušenih paradižnikov v olju
- sol, sveže mleti poper
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: Modri pinot 2012, Verus
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Klobaso olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezano klobaso in pražimo 3 minute, da rahlo porjavi. Dodamo čebulo in pražimo 2 minuti. Nato vmešamo česen in osmukani timijan, popražimo, dodamo odcejeni fižol in temeljito premešamo. Na koncu vmešamo še narezane paradižnike in dodatno žlico ali dve olivnega olja, če je nadev presuh.
Piščanca v notranjosti začinimo s soljo in poprom, napolnimo z nadevom in odprtino zapremo s celo limono. Pokapljamo ga z olivnim oljem in potresemo z rdečo papriko ter na koncu solimo in popramo.
Tako pripravljenega piščanca položimo v pekač, dolijemo vino in 200 ml vode, tesno prekrijemo z alu folijo in pečemo 1 uro v ogreti pečici.
Po uri pečenja odstranimo folijo, zvišamo temperaturo v pečici na 200 stopinj, preklopimo na vroči zrak in pečemo piščanca še 25 minut oz. da koža lepo porjavi. Vzamemo ga iz pečice in pustimo počivati 10 minut. Omako od pečenja precedimo, zavremo in po želji rahlo zgostimo z jedilnim škrobom. Zraven ponudimo krompirjev pire z brstičnim ohrovtom.