Sestavine

  • 4 piščančja bedra
  • 4 piščančje perutničke
  • sol poper
  • 1 žlička kurkume
  • 1 žlička dimljene sladke paprike
  • 3 žlice limonovega soka
  • 2 bio limoni
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 4 stebla tankega pora
  • 2 majhni glavi česna
  • 4 vejice rožmarina
  • 1/2 buče maslenke
  • 300 g jurčkov
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Pravo nedeljsko kosilo ima pred pečenko sicer še (govejo) juho, ob njej pa še (pražen) krompir, a zaradi tega piščanca priporočamo, da naredite izjemo. Škoda bi bilo, če bi ga preveč ostalo, ker bi se najedli že pred tem in še potem … Ne le, da je zaradi kurkume zmagovalec zlate zapečenosti, temveč je zaradi česna in pora ter jurčkov in buče tudi zmagovalec deževne jeseni. Naj zunaj kar dežuje, ko je znotraj tako ”sončno”!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Velik pekač namastimo z oljčnim oljem in vanj naložimo piščančja bedra in perutnice. Začinimo jih s soljo in poprom. Kurkumo in dimljeno papriko zmešamo, potresemo po piščancu in rahlo vtremo v kožo. Pokapljamo z limonovim sokom in pustimo stati 30 minut.

2

Česnovi glavi razdelimo na posamezne stroke. Por narežemo na 5 cm dolge kose. Bučo maslenko narežemo na 1 cm debele rezine. Rožmarin osmukamo. Bio limoni narežemo na 1 cm debele rezine.

3

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Pod piščanca naložimo limonove rezine. Ob strani dodamo neolupljene stroke česna in narezani por, solimo in popramo, potresemo z rožmarinovimi iglicami ter prelijemo s 6 žlicami olja. Pekač postavimo na srednjo rešetko in pečemo 50 do 60 minut.

4

Po 20 minutah pečenja zelenjavo prelijemo z vinom, dodamo še narezano bučo in na večje kose narezane jurčke. Solimo in popramo, prelijemo s preostalim oljem in dobro premešamo.

5

Če želimo bolj zapečeno kožo, 10 minut pred koncem pečenja pekač prestavimo na najvišjo rešetko. Pred serviranjem zelenjavo potresemo s peteršiljem.

Oceni