Pečen piščanec z limono in česnom
Sestavine
- 4 piščančja bedra
- 4 piščančje perutničke
- sol poper
- 1 žlička kurkume
- 1 žlička dimljene sladke paprike
- 3 žlice limonovega soka
- 2 bio limoni
- 10 žlic oljčnega olja
- 4 stebla tankega pora
- 2 majhni glavi česna
- 4 vejice rožmarina
- 1/2 buče maslenke
- 300 g jurčkov
- 2 žlici sesekljanega peteršilja

Velik pekač namastimo z oljčnim oljem in vanj naložimo piščančja bedra in perutnice. Začinimo jih s soljo in poprom. Kurkumo in dimljeno papriko zmešamo, potresemo po piščancu in rahlo vtremo v kožo. Pokapljamo z limonovim sokom in pustimo stati 30 minut.
Česnovi glavi razdelimo na posamezne stroke. Por narežemo na 5 cm dolge kose. Bučo maslenko narežemo na 1 cm debele rezine. Rožmarin osmukamo. Bio limoni narežemo na 1 cm debele rezine.
Pečico segrejemo na 210 stopinj. Pod piščanca naložimo limonove rezine. Ob strani dodamo neolupljene stroke česna in narezani por, solimo in popramo, potresemo z rožmarinovimi iglicami ter prelijemo s 6 žlicami olja. Pekač postavimo na srednjo rešetko in pečemo 50 do 60 minut.
Po 20 minutah pečenja zelenjavo prelijemo z vinom, dodamo še narezano bučo in na večje kose narezane jurčke. Solimo in popramo, prelijemo s preostalim oljem in dobro premešamo.
Če želimo bolj zapečeno kožo, 10 minut pred koncem pečenja pekač prestavimo na najvišjo rešetko. Pred serviranjem zelenjavo potresemo s peteršiljem.
