Pečen piščanec z limono in medom
Sestavine
- 1 domači piščanec (ca. 2,5 kg)
- 1 limona
- 1 žlica medu
- sol
- 50 ml oljčnega olja
- 4 korenji
- 1 velik pastinak
- 1 peteršiljeva korenina
- 3 majhne čebule
- 400 ml piščančje jušne osnove
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 740 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: Merlot 2013, Kabaj
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Piščanca umijemo in obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem. S kuhinjsko vrvico pritrdimo perutnici in bedra ob trup. Notranjost piščanca dobro posolimo.
Korenje, pastinak, peteršilj in čebulo olupimo ter narežemo na enakomerno velike kocke. Narezano zelenjavo stresemo v pekač in dolijemo piščančjo osnovo.
Limonov sok, 1 žličko soli in med mešamo toliko časa, da se med raztopi. Nato vmešamo še oljčno olje. S čopičem premažemo piščanca z medeno marinado in ga položimo na zelenjavo s prsno stranjo navzgor.
Piščanca pečemo na spodnji rešetki 1 uro 30 minut, vmes ga večkrat premažemo z marinado. Na koncu pečenja s termometrom preverimo temperaturo v notranjosti, pokazati mora 75 stopinj. Pečenega piščanca narežemo na kose in naložimo na ogreti pladenj. Zelenjavo stresemo v servirno skodelo in serviramo s piščancem.