Sestavine

  • 600 g krompirja
  • sol
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 150 g dimljene skuše
  • 100 g kisle smetane
  • 1 strok česna
  • 3 g bazilike
  • 3 g peteršilja
  • 3 g mete
  • kajenski poper
  • mleti koriander
  • črni poper
  • čilijevi kosmiči

Uvod

Restiju manjka tako mehka sredica, praženemu krompirju pa tako hrustljavi rob. To sta kar dva razloga, da vsaj enkrat spečemo iz krompirja še nekaj drugega. Vseeno pa smo si od restija sposodili priloge (kislo smetano in dimljeno ribo), od praženega krompirja pa - tlačenje. Jima je sploh še kaj ostalo, ali pa bomo odslej krompir vedno spekli tako, da bomo kuhanega najprej potlačili?!

Zato pa tako radi jemo, saj je toliko možnosti, da je dobro. Če le nismo dolgočasni in vedno ne kuhamo/pečemo/tlačimo na enak način....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut
 
Postopek
1

Krompir dobro umijemo in kuhamo v slani vodi 20 do 25 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj z vklopljeno funkcijo ventilatorja.

2

Kuhani krompir osušimo, položimo med dva lista papirja za peko in vsakega z loncem pritisnemo, da ga sploščimo. Sploščene krompirje premažemo z oljem, začinimo s soljo, sveže mletim poprom, koriandrom in čilijevimi kosmiči ter postavimo v sredino pečice za 25 do 30 minut, da se rahlo zapečejo.

3

Kislo smetano, sesekljana zelišča in stisnjeni olupljeni česen zmešamo ter rahlo solimo. Dimljeni skuši odstranimo kožo in morebitne kosti ter jo natrgamo na manjše kose.

4

Na pečene krompirje naložimo kose skuše in nekaj zeliščne smetane ter po želji potresemo s cvetovi boreča in lističi mete in serviramo s preostalo zeliščno smetano.

Oceni