Sestavine

  • 120 g basmati riža
  • 2 jajci
  • 40 g masla
  • 2 žlici sezamovega olja
  • sol
  • kajenski poper
  • 2 mladi čebuli
  • 30 g ingverja
  • 100 g šitaki gob
  • 200 g majhnih kozic
  • 1 žlica ghee masla
  • sveži koriander
  • sojina omaka
  • ribja omaka

Uvod

Celotno kosilo v enem loncu. To je ideal od ponedeljka do petka. Še boljše, če je ponev. Pečenje je še hitrejše od kuhanja. Le ena težava je. Da si prehitro spet lačen.

Ne gre za količino, temveč gre za vsebino, oziroma globino. Takšne hitre ”enoprostorske” zadeve so hitro le enoplastne, enodimenzionalne in enolične. Če se hočemo dobro najesti, niso dovolj le kalorije, temveč so še kako potrebni okusi, pravzaprav nadokus. Ta pa se zgodi le v globini, z več plastmi, ko so jedi kompleksne.

Dobra vest pri tem je, da za to niso potrebne (vedno) zapletene kuharske tehnike, drage sestavine in komplicirani recepti. Lahko je le riž, toda s pisano družbo, z družbo iz morja in gozda, z okusi od intenzivnega do pekočega, od sladkega do kislega, z barvami, teksturami in temperaturami....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ hlajenje riža preko noči)
 
Postopek
1

Riž skuhamo prejšnji dan in sicer zavremo slano vodo, vanj stresemo oprani riž in kuhamo 15 minut. Nato ga stresemo na cedilo, pusimo dobro odcediti in shranimo pokritega s prozorno folijo v hladilniku.

2

Mlado čebulo narežemo na poševne kolobarje. Šitaki gobe narežemo na manjše kose, olupljeni ingver drobno sesekljamo. Kozice odtajamo in dobro osušimo s papirjem.

3

V ponvi segrejemo 20 g masla in žlico sezamovega olja, dodamo ingver in mlado čebulo ter pražimo na majhni temperaturi 1 minuto. Dodamo še narezane gobe, zvišamo temperaturo in pražimo 2 minuti. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.

4

V drugi ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo kozice in jih pražimo 1 minuto. Rahlo jih solimo in popramo in stresemo k praženim gobam. Ponev obrišemo do suhega s papirjem.

5

Nato v njej segrejemo preostalo maslo in sezamovo olje, dodamo kuhani riž in pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Prelijemo ga z razžvrkljanimi jajci in pražimo toliko časa, da zakrknejo.

6

V pečeni riž zamešamo vso zelenjavo in kozice, potresemo z grobo narezanim koriandrom in takoj serviramo.

Oceni