Pečen riž s čebulo in kostanji
Sestavine
- PEČEN RIŽ
- 180 g basmati riža
- 75 ml oljčnega olja
- 7 strokov česna
- 50 g masla
- 200 g čebule
- 120 g kuhanih kostanjev (vakumiranih)
- 25 g črnega česna (opcijsko)
- 1/2 žličke kajenskega popra
- 1/2 žličke origana
- 1/2 žličke timijana
- 50 ml zelenjavne juhe
- 2 žlici sesekljanega peteeršilja
- 1 žlica limonovega soka
- sol, poper
- ŠITAKE IN PAK CHOI
- 250 g šitake gob
- 2 manjši glavi pak choija
- 3 stroki česna
- 2 žlički sesekljanega ingverja
- 2 žlici ogrščičnega olja
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica hoisin omake
- 3 mlade čebule
- 75 ml zelenjavne juhe
- 2 žlički sezamovega olja
- 2 žlici opraženega sezama
Uvod
Četudi nimate pravega woka, pomembno je, da je ponev vroča, vi hitri in riž zmešan, to je potem stir fry. V eni ponvi se hitro speče riž, ker najboljši je, če je skuhan že dan prej, vanj pa je najboljše vmešati sezonsko domišljijo; v drugi ponvi pa naj bo nekaj, kar ima azijske korenine. Potem bo na mizi, namreč, prava pojedina za dušo, ki je hitro pripravljena, dolgo pa ostane v spominu. To je pač dobro!
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
V loncu zavremo 350 ml vode, 1/4 žličke soli in riž, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 12 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in riž pustimo počivati pokritega 10 minut. Nato ga razrahljamo z vilicami. Riž lahko skuhamo že dan prej.
4 olupljene stroke česna narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi segrejemo 3 žlice olja in narezani česen pražimo 2 minuti, da rahlo porjavi. S penavko ga poberemo iz olja, odcedimo na kuhinjskem papirju in rahlo posolimo. Olje od pečenja shranimo.
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Preostali česen olupimo in zdrobimo z ročajem noža. Kostanj narežemo na majhne kocke. Črni česen olupimo in drobno narežemo.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in maslo. Dodamo sesekljano čebulo in zdrobljeni česen ter pražimo na srednji vročini 12 minut, da čebula zlato porjavi. Dodamo kostanj, črni česen in vse začimbe. Krepko solimo in pražimo na srednji vročini 7 minut.
Vmešamo kuhani riž in pražimo na močni vročini 3 minute. Dolijemo juho in kuhamo še nekaj minut, da tekočina povre. Riž začinimo z limonovim sokom in oljem od pečenja česna.
Šitakam odrežemo pecelj in klobuke narežemo na debelejše rezine. Pak choiju odrežemo zelene liste in jih narežemo na trakove. Stebla narežemo na 3 cm velike kose. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Mlado čebulo narežemo na kolobarje
V woku ali ponvi segrejemo ogrščično olje, dodamo ingver in česen ter pražimo 30 sekund. Dodamo narezane šitake in pražimo 3 minute. Dolijemo sojino omako in dodamo narezana stebla pak choija in mlado čebulo. Pražimo 5 minut.
Dolijemo juho, dodamo liste pak choija in kuhamo še 3 do 5 minut. Začinimo s hoisin omako in sveže mletim poprom. Pred serviranjem zelenjavo potresemo s sezamom. V pečeni riž zamešamo peteršilj in ga potrsemo s praženim česnom.