Sestavine

  • 150 g zelenih špargljev
  • 2 majhna korenja
  • 200 g basmati riža
  • 350 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici rdeče tajske curry paste
  • 30 g masla
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 3 jajca
  • 4 kraljevi ostrigarji (ali 10 majhnih šitake gob)
  • sveži koriander
  • sol, poper

Uvod

Kitajskih podružnic je že toliko, da je vsaj do ene blizu. Slišijo pa tudi na: ”Halo, za domov!” Toda, četudi je blizu, moraš tja, počakati, da spečejo, odnesti domov, servirati. Ali poklicati, dočakati, servirati. Kakorkoli obrneš, traja vsaj pol ure. Predvsem pa, na koncu si morda sit, zadovoljen pa zagotovo nisi!

Tudi doma traja pol ure. Lahko še hitreje, če je riž že skuhan. Nekateri recepti celo hočejo, da počiva preko noči. Kakorkoli se odločiš, na koncu si sit in zadovoljen! Pečen riž je sicer street food in hrana za domov. Toda vseeno je najboljši iz domače ulice, torej skuhan/spečen doma!

Recept smo priredili po Nigelu Slaterju....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

V loncu zmešamo zelenjavno juho, curry pasto in riž. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut oz. da se pokuha vsa voda.

2

Šparglje narežemo na 1 cm dolge kose, blanširamo v slani vodi 1 minuto, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Korenje olupimo in grobo naribamo. V ponvi segrejemo 10 g masla, dodamo na manjše kose narezane gobe in jih pražimo na močni temperaturi 2 minuti oz. do svetlo rjave barve. Pečene gobe solimo in popramo.

3

V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in sezamovo olje, dodamo riž in naribano korenje ter pražimo nekaj minut. Vmešamo pečene gobe in blanširane šparglje ter prelijemo z razžvrkljanimi jajci. Med previdnim mešanjem pražimo riž še nekaj minut in ga pred serviranjem potresemo z koriandrovimi lističi.

Oceni