Sestavine

  • 400 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 g basmati riža
  • 2 žlici tajske rdeče curry paste
  • 200 g edamame strokov (ali 100 g oluščenega)
  • 140 g korenja
  • 25 g masla
  • 2 jajci
  • 150 g olupljenih in kuhanih kozic
  • pest koriandrovih lističev
  • sol

Uvod

Mešanje je pomembno tako za italijansko rižoto kot za kitajski pečeni riž. Le da je pri rižoti pomembno, kako mešamo, pri pečenem rižu pa, kaj zmešamo … Torej? Ko se mudi, ni čas za rižoto, takrat je čas za pečen riž! Preprostost priprave je njegova odlika, saj je skrbno potrebno pripraviti ”le” vse potrebne sestavine. Ker jih bomo le zmešali, in to hitro ter čim bolj vroče, se ne bodo imele časa povezati v skupni okus, tako kot pri rižoti, zato je pomembno, da ima vsaka med njimi svoj lasten in prepoznaven nadokus. Pečen riž je dogodivščina, med katero odkrivamo, kaj vse je v njem, zato mu ne dovolite, da bo imel vsak enak okus slabih kitajskih restavracij!

Torej? Tokrat brez izrazitega umamija (in sojine omake), zato pa s sojinim fižolom, ki pa ga lahko v sezoni nadomestita bob ali sladkorni grah.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

V loncu zmešamo zelenjavno juho in curry pasto. Riž na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo, ga stresemo v juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut oz. tako dolgo, da vsa tekočina povre.

2

Edamame stroke blanširamo v osoljeni vodi 5 do 7 minut, jih prelijemo z mrzlo vodo in iz strokov izluščimo zrna. Korenje olupimo in grobo naribamo. Jajci razžvrkljamo v skodelici.

3

V ponvi segrejemo maslo, dodamo kuhani riž, edamame in korenje ter pražimo na srednji vročini 3 minute. Prelijemo z jajci in med stalnim mešanjem pražimo 2 minuti. V pečen riž zamešamo kozice, segrejemo in pred serviranjem potresemo s koriandrom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)