Pečen riž s kozicami in šitake gobami
Sestavine
- 200 g olupljenih surovih kozic
- 2 žlici arašidovega olja
- 1/2 majhne sesekljane čebule
- 2 jajci
- 100 g šitake gob
- 2 stroka česna
- 2 mladi čebuli
- 200 g sushi riža
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlička mirina
- 1 žlička sakeja
- 1 žlička sezamovega olja
- 1/4 žličke dashija v prahu
- beli poper
- 30 g vloženega ingverja
- 2 žlici narezanega kitajskega ali navadnega drobnjaka

Riž skuhamo po navodilu na embalaži in ga temeljito ohladimo. Še bolje je, če ga skuhamo dan prej.
Šitakam odrežemo peclje in klobuke narežemo na trakove. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Mlado čebulo po dolgem razpolovimo in grobo sesekljamo.
V teflonski ponvi ali woku segrejemo žlico olja, dodamo kozice in čebulo ter pražimo 3 minute. Nato vse skupaj potisnemo na rob ponve in v sredino vlijemo razžvrkljani jajci. Med mešanjem pečemo toliko časa, da jajce zakrkne in nato ga skupaj s kozicami stresemo v veliko skodelo in postavimo na stran.
V ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo gobe, česen in mlado čebulo ter pražimo 1 minuto. Dodamo kuhani riž in 4 žlice vode ter med praženjem z leseno lopatico zdrobimo riževe kepe.
V skodelici zmešamo sojino omako, mirin, sake, sezamovo olje in dashi prašek ter zamešamo v riž. Zmanjšamo vročino in vmešamo še kozice z jajci. Premešamo, riž rahlo potlačimo in ga pečemo na srednji vročini 5 minut, vmes ne mešamo.
Ko se riž na spodnji strani hrustljavo zapeče, ga potresemo z drobnjakom, premešamo in takoj serviramo.