Pečen riž s šitakami in vitlofom
Sestavine
- 160 g riža za mlečni riž
- sol
- 3 žlice olja
- 10 g svežega ingverja
- 3 mlade čebule
- 150 g šitake gob
- 2 glavi vitlofa (belgijskega radiča)
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 1 žlica riževega kisa
- 1 žlica ostrigine omake

Riž skuhamo že dan prej, da odleži. V cedilu riž temeljito oplaknemo z mrzlo vodo, ga stresemo v lonec, dolijemo 310 ml vode, solimo s 1/2 žličke soli in zavremo. Premešamo in kuhamo pokrito na majhni vročini 18 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 10 minut. Kuhani riž stresemo v skledo, ohladimo in nato do naslednjega dne pokritega s prozorno folijo shranimo v hladilniku.
Ingver olupimo in fino naribamo. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Šitakam odrežemo stebla in klobuke narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Belgijski radič narežemo na 2 cm široke trakove.
V voku ali veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo ingver, mlado čebulo in ščepec soli ter pražimo približno 2 minuti. Dodamo narezane šitake, rahlo posolimo in pražimo 5 minut. Vmešamo narezani vitlof in pražimo še 3 minute. Dodamo česen, popražimo in vmešamo kuhani riž.
Vse skupaj pražimo 3 minute. Riž s spatulo odrinemo na rob, da v sredini naredimo prazen prostor. Dolijemo preostalo olje, segrejemo in nanj zlijemo rahlo razžvrkljani jajci. Brez mešanja pečemo jajca, da na robovih zakrknejo.
Nato jajca premešamo s spatulo in ko so pečena, jih skupaj z riževim kisom in ostrigino omako premešamo z rižem. Postrežemo vroče.