Sestavine

  • 160 g riža za mlečni riž
  • sol
  • 3 žlice olja
  • 10 g svežega ingverja
  • 3 mlade čebule
  • 150 g šitake gob
  • 2 glavi vitlofa (belgijskega radiča)
  • 2 stroka česna
  • 2 jajci
  • 1 žlica riževega kisa
  • 1 žlica ostrigine omake

Uvod

Če je ostal riž od današnjega ali včerajšnjega kosila, je za hitro pripravljeno in družabno užito večerjo ob pečenem rižu lahko še kozarec vina. Predlagamo oranžno, saj bo rižu z umamijevimi šitakami in sladko-grenkim belgijskim radičem dodalo še svojo neukrotljivo globino. Pečen riž je ponavadi azijski izhod v sili, ker v ”ostanke” pač zmešamo in spražimo, kar imamo pri roki. Če pa smo pri tem delu bolj zahtevni, imamo v hladilniku vedno za takšne izredne razmere kitajske gobe in belgijsko solato.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Riž skuhamo že dan prej, da odleži. V cedilu riž temeljito oplaknemo z mrzlo vodo, ga stresemo v lonec, dolijemo 310 ml vode, solimo s 1/2 žličke soli in zavremo. Premešamo in kuhamo pokrito na majhni vročini 18 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 10 minut. Kuhani riž stresemo v skledo, ohladimo in nato do naslednjega dne pokritega s prozorno folijo shranimo v hladilniku.

2

Ingver olupimo in fino naribamo. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Šitakam odrežemo stebla in klobuke narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Belgijski radič narežemo na 2 cm široke trakove.

3

V voku ali veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo ingver, mlado čebulo in ščepec soli ter pražimo približno 2 minuti. Dodamo narezane šitake, rahlo posolimo in pražimo 5 minut. Vmešamo narezani vitlof in pražimo še 3 minute. Dodamo česen, popražimo in vmešamo kuhani riž.

4

Vse skupaj pražimo 3 minute. Riž s spatulo odrinemo na rob, da v sredini naredimo prazen prostor. Dolijemo preostalo olje, segrejemo in nanj zlijemo rahlo razžvrkljani jajci. Brez mešanja pečemo jajca, da na robovih zakrknejo.

5

Nato jajca premešamo s spatulo in ko so pečena, jih skupaj z riževim kisom in ostrigino omako premešamo z rižem. Postrežemo vroče.

Oceni