Pečena buča z jurčki in slanino
Sestavine
- 500 g buče maslenke
- 5 žlic oljčnega olja
- solni cvet, poper
- 150 g mocarele
- 2 stroka česna
- 80 g dimljene slanine
- 50 g pikantnega sira cheddar
- 4 mlade čebule
- 1 strok rdečega čilija
- 4 žlice domače majoneze
- 1/2 žličke čilijeve omake
- 250 g jurčkov (opcija so rjavi šampinjoni)
Pečico segrejemo na 190 stopinj (170 stopinj z ventilatorjem). Bučo po dolžini prerežemo na polovico, nato vsako polovico po dolžini razrežemo na štiri kose in olupimo. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj naložimo narezano bučo, pokapljamo z 2 žlicama olja ter začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Pečemo v sredini pečice 25 minut.
Mocarelo prerežemo na polovico in nato na 1 cm široke trakove. Cheddar grobo naribamo. Pečeno bučo narešemo na 1 cm debele kose. Mlado čebulo narežemo na 1 cm široke kolobarje. Slanino narežemo na trakove. Majonezo in čili omako zmešamo in postavimo v hladilnik.
Pečico vklopimo na funkcijo za žar. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo narezano bučo in pečemo na srednji temperaturi, da rahlo porjavi. Obrnemo, dodamo olupljeni stisnjeni česen in pražimo še 1 minuto.
Bučo porazdelimo na pekač ali v ognjevarno posodo. Potresemo s polovico mocarele, cheddar sira, slanine in mlade čebule. Previdno premešamo, potresemo s čilijem in preostalimi sestavinami. Gobe narežemo na tanke rezine in jih potresemo po vrhu zelenjave. Pekač postavimo pod žar za 4 minute oz. toliko časa, da se sir raztopi. Pokapljamo s čilijevo majonezo in takoj serviramo.