Sestavine

  • 500 g buče maslenke
  • 5 žlic oljčnega olja
  • solni cvet, poper
  • 150 g mocarele
  • 2 stroka česna
  • 80 g dimljene slanine
  • 50 g pikantnega sira cheddar
  • 4 mlade čebule
  • 1 strok rdečega čilija
  • 4 žlice domače majoneze
  • 1/2 žličke čilijeve omake
  • 250 g jurčkov (opcija so rjavi šampinjoni)

Uvod

Če si v službi – in če so gostilne zaprte -, si po delu zvečer lačen, a se ti mudi. Če nisi v službi – torej delaš od doma -, si opoldan lačen, a se zaradi dela, ki te še čaka, ne smeš preveč najesti. Če, torej, hočeš ali nočeš, kuhamo doma, potrebujemo recepte, ki nimajo dobav, hodov, scenosledov, posodja, priprav, pomočnikov in časa. Biti mora preprosto in hitro, toda dobro, torej lahko, raznoliko, sezonsko, sveže, okusno, pa še dovolj nasitno, da kosilo zdrži do večera, večerja pa do jutra.

Ravno zato pa ste v Šoli okusov. Oziroma, če iščete ravno to, ste prišli prav. Najboljši (jesenski) dokaz za to je ta maslena buča (butternut), ker je le iz ene ponve, ker je vse le spraženo, in ker je takšna jed le za doma. Takšne pražene buče, z dvema vrstama sira, z mesnato slanino, z mlado čebulo in s svežimi jurčki, nimajo nikjer drugje.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj (170 stopinj z ventilatorjem). Bučo po dolžini prerežemo na polovico, nato vsako polovico po dolžini razrežemo na štiri kose in olupimo. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj naložimo narezano bučo, pokapljamo z 2 žlicama olja ter začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Pečemo v sredini pečice 25 minut.

2

Mocarelo prerežemo na polovico in nato na 1 cm široke trakove. Cheddar grobo naribamo. Pečeno bučo narešemo na 1 cm debele kose. Mlado čebulo narežemo na 1 cm široke kolobarje. Slanino narežemo na trakove. Majonezo in čili omako zmešamo in postavimo v hladilnik.

3

Pečico vklopimo na funkcijo za žar. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo narezano bučo in pečemo na srednji temperaturi, da rahlo porjavi. Obrnemo, dodamo olupljeni stisnjeni česen in pražimo še 1 minuto.

4

Bučo porazdelimo na pekač ali v ognjevarno posodo. Potresemo s polovico mocarele, cheddar sira, slanine in mlade čebule. Previdno premešamo, potresemo s čilijem in preostalimi sestavinami. Gobe narežemo na tanke rezine in jih potresemo po vrhu zelenjave. Pekač postavimo pod žar za 4 minute oz. toliko časa, da se sir raztopi. Pokapljamo s čilijevo majonezo in takoj serviramo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)