Pečena cvetača in limonova omaka
Sestavine
- 1 manjša glava cvetače
- 6 šalotk
- solni cvet
- črni poper
- 1 bio limona
- 1 žlica timijanovih lističev
- 10 žlic oljčnega olja
- 100 g naribanega parmezana
- 4 žlice limonovega soka
- 2 žlički sladkorja
- 1 žlička pekoče gorčice
- sol
- 500 g krompirja (kifeljčar)
- nahobljani parmezan

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Cvetačo razdelimo na manjše cvetove in stebla tanko narežemo. Šalotko olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in jo skupaj s cvetačo porazdelimo na pekač.
Krompir umijemo, obrišemo do suhega in zmešamo s 3 žlicami olja ter solimo. Stresemo ga na pekač ločeno od cvetače.
Cvetačo potresemo s polovico timijana in pokapljamo s 3 žlicamo olja. Postavimo v sredino pečice za 30 minut, vmes cvetačo enkrat obrnemo.
Nato jo potresemo s parmezanom in preostalim timijanom ter pečemo še 5 do 10 minut oz. do hrustljave skorjice.
Limonov sok, sladkor, gorčico, sol in 4 žlice olja zmiksamo s paličnim mešalnikom v visoki posodi v kremasto emulzijo. Pečeno cvetačo pokapljamo z limonovo omako in potresemo z nahobljanim parmezanom.