Pečena cvetača z omako gribiche
Sestavine
- 90 ml oljčnega olja
- 1 velika cvetača (800 g)
- 4 velike šalotke (220 g)
- sol, poper
- HAWAIJ ZAČIMBNA MEŠANICA
- 1 žlica koriandrovih semen
- 1 žlica kumina
- 1 žlička semen grškega sena (sabljasti triplat)
- 3 nageljnove žbice
- 1/2 žličke mletega kardamoma
- 3/4 žličke kurkume
- 1/2 žličke sladkorja
- GRIBICHE OMAKA
- 25 g rozin
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 60 ml oljčnega olja
- 1 1/2 žličke dijon gorčice
- 1 žlička medu
- 1 žlička hawaij začimbne mešanice
- 1 žlica sesekljanega kopra
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 40 g mini kislih mumaric
- 4 jajca

Uvod
Ko so znani okusi, ponavadi jemo prehitro in pojemo preveč. Od znanega smo namreč hitro odvisni. Kaj pa neznano? Takrat se začne užitek! In do njega se v jedeh najlažje pride s pomočjo začimb. Njihovi okusi so namreč tako vsestranski, da jih večine, vsaj ne v takšni sestavi, še nismo okusili. Poznate omako gribiche? Seveda, saj je tukaj. Toda lahko jo naredimo tudi ”neznano”. Poznate hawaij mešanico začimb? Ni s Havajev, temveč je iz Jemna. Z njo se ”celo” cvetača spremeni v užitek.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na 230 stopinj z ventilatorjem. Za hawaij začimbno mešanico v majhni ponvi pražimo koriander, kumin, grško seno in nageljnove žbice 3 minute oz. da zadišijo. Ohladimo in zmeljemo v fini prah. Dodamo še kurkumo in sladkor ter premešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem. Cvetačne liste odstranimo in shranimo. Cvetačo razdelimo na večje cvetove. Šalotko olupimo in narežemo na četrtine.
V skodeli zmešamo 90 ml olja, 1 žlico hawaij začimbne mešanice, 1 žličko soli in sveže mleti poper. Dodamo cvetačne cvetove, dobro premešamo in stresemo na pekač. Nato v začimbnem olju povaljamo šalotko in jo stresemo na pekač.
Cvetačo in šalotko pečemo v sredini pečice 15 minut. Medtem v majhnem loncu zavremo vodo in kuhamo jajca 7 minut, da je rumenjak še malo kremast. Kuhana jajca prelijemo z mrzlo vodo in olupimo.
Pekač vzamemo iz pečice in cvetačo ter šalotko obrnemo. Dodamo cvetačne liste in pečemo še 10 minut. V kozici zavremo kis, 1 žlico vode in rozine. Nato kozico odstranimo s štedilnika in zavretek ohladimo.
Rozine stresemo na cedilo in kis shranimo. Jajca grobo sesekljamo, kumarice narežemo na tanke rezine.
Za gribiche omako v skledi z metlico kremasto zmešamo olje, kis, gorčico, med, 1 žličko hawaij začimbne mešanice, 1/2 žličke soli in sveže mleti poper. Dodamo jajca, kumarice, koper in peteršilj ter rahlo premešamo.
Pečeno zelenjavo stresemo na servirni pladenj, pokapljamo z nekaj žlicami gribiche omake in potresemo z rozinami. Preostalo gribiche omako serviramo posebej.

