Sestavine

  • 1 očiščena sveža hobotnica (ca. 1 kg)
  • 100 ml suhega rdečega vina (teran)
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička solnega cveta
  • 80 g šalotke
  • 25 g masla
  • 200 ml suhega belega vina
  • 1 glavnata solata
  • 4 veliki krompirji
  • 150 g vijoličnega korenja
  • 150 ml ribjega fonda
  • 150 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • 10 žlic olivnega olja

Uvod

Ni dober vsak teran, temveč le najboljši! Tudi hobotnica je najboljša lošinjska. In ne vsako korenje, temveč vijolično. Bi kdo še solato? Saj je že zraven - iz nje je omaka!

Hobotnico skuhate v teranu, na koncu jo le ”oživite” v vročem olju. Za kontrast smo dodali še sveže lisičke. Izberite le majhne, ker so najbolj čvrste, ker najbolj dišijo in ker ste se tudi s krompirjem in korenjem potrudili, da kocke niso večje od pol centimetra. Takšna jed je sveže-gotova v nekaj minutah. Gostje sploh ne bodo opazili, da vas ni, le rose jim pravočasno natočite.

Tukaj je predlog celotnega menija....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 635 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
  • Priporočeno vino: Rose, Batič, 2014
 
Postopek
1

Hobotnico umijemo pod tekočo vodo in jo položimo v široki nizek lonec. Potresemo jo s solnim cvetom in koriandrom, zalijemo z rdečim vinom in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 1 uro. Po 30 minutah kuhanja hobotnico obrnemo. Kuhano hobotnico položimo na krožnik in ohladimo.

2

Šalotke olupimo, drobno sesekljamo in stekleno opražimo na maslu. Dolijemo belo vino in ga na srednji temperaturi pokuhamo na polovico. Nato dolijemo vino in prav tako pokuhamo na polovico. Na koncu dolijemo še smetano, kuhamo 7 minut, precedimo in začinimo s soljo in poprom. Solato narežemo na trakove.

3

Krompir in korenje olupimo ter narežemo na 5 mm velike kocke. V večji ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo narezani krompir in ga med mešanjem pražimo do zlato rjave barve. V drugi ponvi segrejemo 1 žlico olja, dodamo korenje in ga pražimo 5 minut. Pred serviranjem krompir in korenje zmešamo ter po potrebi dosolimo.

4

Hobotnico narežemo na večje kose. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in hobotnico popečemo na obeh straneh. Solimo in popramo.

5

Omako segrejemo in jo skupaj z narezano solato zmiksamo. Na ogrete krožnike naložimo pečeni krompir in korenje in pečeno hobotnico, prelijemo z omako in takoj ponudimo.

Oceni