Sestavine

  • ZELIŠČNO MASLO
  • 250 g mehkega masla
  • 3 šalotke
  • 1 strok česna
  • sol
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • 1 bio limona
  • 1 žlica nastrgane sveže ali posušene pomarančne lupine
  • 1 žlička črnega popra v zrnu
  • PEGATKA
  • 750 g majhnega krompirja
  • 1 glava česna
  • 100 g zeliščnega masla
  • 2 žlici drobtin
  • 17 kg pegatke (ali piščanca)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 150 ml belega vina
  • 175 ml piščančje juhe
  • poper

Uvod

Včasih je potrebno naključje. V dolgčasu zimskega televizijskega večera naletiš na Michela Rouxa, ki poleti v Provansi ženi peče pegatko. Zato, ker ima najraje njen vrat! Nato pa te naslednji dan ta dolgi vrat, vsaj enkrat daljši od piščančjega, ‘gleda’ izpod odsekane glave pri sosedovem mesarju … Logično, da se ga usmiliš.

Če nimate te sreče, da pegatko spoznate po črnih parkljih, bo tega recepta vesel tudi vsak piščanec, ki je imel to srečo, da si je mišice lahko razvil med zobanjem po domačem dvorišču.

Zeliščno maslo s citrusovimi aromami je po receptu chefinje Douce Steiner....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici masla in šalotko stekleno podušimo ter ohladimo. Poprova zrna fino zdrobimo v možnarju. Prestalo maslo penasto umešamo z ročnim mešalnikom.

2

V penasto maslo zamešamo šalotko, olupljeni in stisnjeni strok česna, zelišča, nastrgano limonovo lupino in pomarančno lupino, zdrobljeni poper in 1 žličko soli. Odmerimo 100 g masla za piščanca, preostalo maslo pa zavijemo v prozorno folijo in zamrznemo.

3

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Stroke česna izluščimo in ne olupimo. Krompir olupimo (mladi krompir ni potrebno olupiti) in po dolgem prerežemo. Naložimo ga v pekač skupaj s stroki česna.

4

V zeliščno maslo zamešamo drobtine. Pegatko umijemo in obrišemo do suhega. Prste previdno potisnemo pod kožo in jo dvignemo od prsi in beder. Zeliščno maslo s prsti enakomerno porazdelimo pod kožo, preostalo maslo pa damo v votli del piščanca.

5

Pegatko zvežemo z vrvico, da učvrstimo bedra in jo premažemo z oljčnim oljem. Začinimo jo s soljo in sveže mletim poprom. Položimo jo na krompir, dolijemo vino in piščančjo juho ter pekač postavimo v sredino pečice.

6

Pegatko pečemo 50 minut, nato zmanjšamo vročino na 180 stopinj in jo pečemo še 45 minut. Vsakih 10 minut jo prelijemo s tekočino od pečenja. Med pečenjem krompir enkrat obrnemo, da enakomerno porjavi na obeh straneh.

7

Pečico izklopimo in krompir do serviranja pustimo v zaprti vroči pečici. Pečeno pegatko vzamemo iz pečice, položimo na krožnik, pokrijemo z alu folijo in pustimo počivati 20 minut. Šele nato jo razrežemo in postrežemo s sočnim krompirjem in pečenim česnom.

Oceni