Pečena pegatka z zeliščnim maslom
Sestavine
- ZELIŠČNO MASLO
- 250 g mehkega masla
- 3 šalotke
- 1 strok česna
- sol
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega kopra
- 1 bio limona
- 1 žlica nastrgane sveže ali posušene pomarančne lupine
- 1 žlička črnega popra v zrnu
- PEGATKA
- 750 g majhnega krompirja
- 1 glava česna
- 100 g zeliščnega masla
- 2 žlici drobtin
- 17 kg pegatke (ali piščanca)
- 3 žlice oljčnega olja
- 150 ml belega vina
- 175 ml piščančje juhe
- poper

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici masla in šalotko stekleno podušimo ter ohladimo. Poprova zrna fino zdrobimo v možnarju. Prestalo maslo penasto umešamo z ročnim mešalnikom.
V penasto maslo zamešamo šalotko, olupljeni in stisnjeni strok česna, zelišča, nastrgano limonovo lupino in pomarančno lupino, zdrobljeni poper in 1 žličko soli. Odmerimo 100 g masla za piščanca, preostalo maslo pa zavijemo v prozorno folijo in zamrznemo.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Stroke česna izluščimo in ne olupimo. Krompir olupimo (mladi krompir ni potrebno olupiti) in po dolgem prerežemo. Naložimo ga v pekač skupaj s stroki česna.
V zeliščno maslo zamešamo drobtine. Pegatko umijemo in obrišemo do suhega. Prste previdno potisnemo pod kožo in jo dvignemo od prsi in beder. Zeliščno maslo s prsti enakomerno porazdelimo pod kožo, preostalo maslo pa damo v votli del piščanca.
Pegatko zvežemo z vrvico, da učvrstimo bedra in jo premažemo z oljčnim oljem. Začinimo jo s soljo in sveže mletim poprom. Položimo jo na krompir, dolijemo vino in piščančjo juho ter pekač postavimo v sredino pečice.
Pegatko pečemo 50 minut, nato zmanjšamo vročino na 180 stopinj in jo pečemo še 45 minut. Vsakih 10 minut jo prelijemo s tekočino od pečenja. Med pečenjem krompir enkrat obrnemo, da enakomerno porjavi na obeh straneh.
Pečico izklopimo in krompir do serviranja pustimo v zaprti vroči pečici. Pečeno pegatko vzamemo iz pečice, položimo na krožnik, pokrijemo z alu folijo in pustimo počivati 20 minut. Šele nato jo razrežemo in postrežemo s sočnim krompirjem in pečenim česnom.