Pečena polenta s feto in paradižnički
Sestavine
- ZATAR PARADIŽNIKI
- 400 g češnjevih ali datterino paradižničkov
- 120 ml oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 2 stroka česna
- sol, poper
- 2 žlici začimbne mešanice Za'atar (Zatar)
- 1/2 žličke sladkorja
- 5 g sesekljanega peteršilja
- 5 g sesekljanega svežih origanovih lističev
- POLENTA
- 80 g masla
- 50 g moke
- 750 m mleka
- 4 stroki česna
- 200 g instant polente
- 65 g ovčjega sira Pecorino (ali parmezana)
- 180 g feta sira
- 6 vejic origana

Pečico segrejemo na 150 stopinj. V ognjevarno posodo stresemo paradižničke in na rezine narezani česen ter dodamo olje, balzamični kis in 1/2 žličke soli. Premešamo, začinimo s sveže mletim poprom in tesno pokrijemo z alu folijo. Paradižničke pečemo v sredini pečice 30 minut, nato jih odkrijemo, zvišamo temperaturo na 170 stopinj in pečemo še 10 do 15 minut (pazimo da ne razpadejo).
V pečene paradižnike previdno zamešamo zatar in sladkor ter jih ohladimo. Nato vanje zamešamo še peteršilj in origano. Temperaturo v pečici zvišamo na 230 stopinj (s funkcijo ventilatorja). Pekač obložimo s papirjem za peko.
V majhnem loncu segrejemo 40 g masla, vmešamo moko in pražimo 30 sekund. Med mešanjem z metlico dolijemo 350 ml mleka, dodamo 1/2 žličke soli in stisnjeni česen ter kuhamo na srednji vročini 5 minut. Na koncu bešamelno omako krepko začinimo s sveže mletim poprom. Omako na površini pokrijemo s papirjem za peko, da se ne naredi koža.
V loncu zavremo 400 ml mleka, 300 ml vode, 20 g masla in 1 žličko soli. Z metlico vmešamo polento in jo kuhamo na majhni vročini 2 minuti. V kuhano polento zamešamo pecorino in 20 g masla. Takoj jo stresemo na pekač in oblikujemo v oval (dolžina 38 in debelina 1 cm).
Polento premažemo z bešamelno omako in pri tem pustimo 1,5 cm prosti rob. Potresemo z grobo nadrobljeno feto in vejicami origana ter pečemo v sredini pečice 25 minut oz. do zlato rjave barve. Pekač vzamemo iz pečice in polento pustimo ohladiti 5 minut.
Potresemo jo s polovico pečenih paradižničkov in jo narežemo na pizza rezine. Preostale paradižničke ponudimo posebej ali pa jih preložimo v stekleni kozarec, tesno zapremo in hranimo v hladilniku (do 1 tedna).