Sestavine

  • ZATAR PARADIŽNIKI
  • 400 g češnjevih ali datterino paradižničkov
  • 120 ml oljčnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 stroka česna
  • sol, poper
  • 2 žlici začimbne mešanice Za'atar (Zatar)
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 5 g sesekljanega peteršilja
  • 5 g sesekljanega svežih origanovih lističev
  • POLENTA
  • 80 g masla
  • 50 g moke
  • 750 m mleka
  • 4 stroki česna
  • 200 g instant polente
  • 65 g ovčjega sira Pecorino (ali parmezana)
  • 180 g feta sira
  • 6 vejic origana

Uvod

Danes nam ni do mesa! Vseeno pa si želimo njegovega krepkega, zapečenega, karameliziranega in umami okusa. Vseeno ne moremo brez … A nočemo nadomestkov! Hočemo nekaj povsem drugačnega, zgolj vegetarijanskega, toda s podobnim učinkom. Le kdo bi si mislil, da nam to lahko da pečena polenta?!

Seveda je polenta le dobrodošla podlaga, na kateri je nato ves okus - paradižnikov. In seveda niso zgolj paradižniki. Pravzaprav sta ‘kriva’ feta in zatar. Priznajte, da ju ne uporabljate v dnevni kuhi. Odslej ju boste!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 150 stopinj. V ognjevarno posodo stresemo paradižničke in na rezine narezani česen ter dodamo olje, balzamični kis in 1/2 žličke soli. Premešamo, začinimo s sveže mletim poprom in tesno pokrijemo z alu folijo. Paradižničke pečemo v sredini pečice 30 minut, nato jih odkrijemo, zvišamo temperaturo na 170 stopinj in pečemo še 10 do 15 minut (pazimo da ne razpadejo).

2

V pečene paradižnike previdno zamešamo zatar in sladkor ter jih ohladimo. Nato vanje zamešamo še peteršilj in origano. Temperaturo v pečici zvišamo na 230 stopinj (s funkcijo ventilatorja). Pekač obložimo s papirjem za peko.

3

V majhnem loncu segrejemo 40 g masla, vmešamo moko in pražimo 30 sekund. Med mešanjem z metlico dolijemo 350 ml mleka, dodamo 1/2 žličke soli in stisnjeni česen ter kuhamo na srednji vročini 5 minut. Na koncu bešamelno omako krepko začinimo s sveže mletim poprom. Omako na površini pokrijemo s papirjem za peko, da se ne naredi koža.

4

V loncu zavremo 400 ml mleka, 300 ml vode, 20 g masla in 1 žličko soli. Z metlico vmešamo polento in jo kuhamo na majhni vročini 2 minuti. V kuhano polento zamešamo pecorino in 20 g masla. Takoj jo stresemo na pekač in oblikujemo v oval (dolžina 38 in debelina 1 cm).

5

Polento premažemo z bešamelno omako in pri tem pustimo 1,5 cm prosti rob. Potresemo z grobo nadrobljeno feto in vejicami origana ter pečemo v sredini pečice 25 minut oz. do zlato rjave barve. Pekač vzamemo iz pečice in polento pustimo ohladiti 5 minut.

6

Potresemo jo s polovico pečenih paradižničkov in jo narežemo na pizza rezine. Preostale paradižničke ponudimo posebej ali pa jih preložimo v stekleni kozarec, tesno zapremo in hranimo v hladilniku (do 1 tedna).

Oceni