Sestavine

  • 8 majhnih gomoljev rdeče pese
  • 4 žlice olivnega olja
  • 10 strokov česna
  • 16 češnjevih paradižnikov
  • 400 g pirinega riža
  • 3 žlice masla
  • črni poper, sol
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 120 g brie sira

Uvod

Imate radi rižoto? Malo jih je, ki odgovorijo z ne. Tudi zato, ker je toliko raznolikih možnosti, da ni nikoli dolgčas. Mednje pa sodi tudi ta svoboda, da so velikokrat najboljše prav rižote, ki so brez - riža.

A da ne bi riža vedno nadomeščali le z ješprenjem, vas tukaj vabimo na piro. Da ne ostane le pri pirinem rižu, smo ga obarvali rdeče z rdečo peso. In da v šoli okusov še kaj novega spoznamo, se ta rižota začenja v pečici. Vse iz enega lonca, le sestavine vanj postopno dodajajte....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rdečo peso umijemo in obrišemo do suhega. V ognjevarni pekač položimo velik list alu folije, nanjo rdečo peso, jo pokapljamo s polovico olja, zapremo in postavimo v pečico za 30 minut.

2

Medtem zavremo 800 ml slane vode, vanjo stresemo pirin riž in ga kuhamo na srednji temperaturi 20 do 25 minut. Kuhanega stresemo na cedilo do uporabe.

3

Po 30 minutah pečenja odpremo folijo in dodamo pesi še neolupljeni česen in paradižnike, pokapljamo s preostalim oljem in pečemo še 30 minut. Pečeno peso rahlo ohladimo, olupimo in narežemo na krhlje. Česen in paradižnike prav tako previdno olupimo. Brieju odrežemo skorjo in ga narežemo na zelo drobne kocke.

4

V veliki ponvi segrejemo maslo, dodamo kuhani riž in pražimo nekaj minut. Dodamo narezano peso in vso tekočino od pečenja, ki je ostala v foliji. Pražimo še 2 minuti, nato previdno vmešamo česen in paradižnike, pražimo minuto ter solimo in popramo.

5

Vmešamo še narezani sir in peteršilj ter segrevamo, da se sir rahlo raztopi. Ponudimo s skledo zimske solate, prelite z bučnim oljem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)