Pečena rdeča pesa in pirin riž
Sestavine
- 8 majhnih gomoljev rdeče pese
- 4 žlice olivnega olja
- 10 strokov česna
- 16 češnjevih paradižnikov
- 400 g pirinega riža
- 3 žlice masla
- črni poper, sol
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 120 g brie sira
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rdečo peso umijemo in obrišemo do suhega. V ognjevarni pekač položimo velik list alu folije, nanjo rdečo peso, jo pokapljamo s polovico olja, zapremo in postavimo v pečico za 30 minut.
Medtem zavremo 800 ml slane vode, vanjo stresemo pirin riž in ga kuhamo na srednji temperaturi 20 do 25 minut. Kuhanega stresemo na cedilo do uporabe.
Po 30 minutah pečenja odpremo folijo in dodamo pesi še neolupljeni česen in paradižnike, pokapljamo s preostalim oljem in pečemo še 30 minut. Pečeno peso rahlo ohladimo, olupimo in narežemo na krhlje. Česen in paradižnike prav tako previdno olupimo. Brieju odrežemo skorjo in ga narežemo na zelo drobne kocke.
V veliki ponvi segrejemo maslo, dodamo kuhani riž in pražimo nekaj minut. Dodamo narezano peso in vso tekočino od pečenja, ki je ostala v foliji. Pražimo še 2 minuti, nato previdno vmešamo česen in paradižnike, pražimo minuto ter solimo in popramo.
Vmešamo še narezani sir in peteršilj ter segrevamo, da se sir rahlo raztopi. Ponudimo s skledo zimske solate, prelite z bučnim oljem.