Sestavine

  • 800 g majhne rdeče pese
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • sladkor
  • 50 g pinjol
  • 150 g rukole
  • 120 g rikote
  • 4 žlice balzamičnega kisa

Uvod

Pozimi imamo dovolj priložnosti, da se posladkamo v slanih jedeh. Dovolj je gomoljnic, ki imajo rade visoko temperaturo v pečici, da iz nje zadišijo sladko-hrustljave. Kaj pa poleti? Pravijo nam, da je prevroče, da bi pekli v pečici, zato nam mlado rdečo peso predolgo kuhajo za solato.

Pa počakajte dež, če vam je prevroče! In pozabite rdečo peso tako dolgo v pečici, da bo vsa zgubana, saj bo šele potem dovolj sladka, da je niti lupiti ne bo treba. Ker pa je vseeno poletje, naj bo vseeno v – solati.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 340 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rdečo peso umijemo in razrežemo na četrtine. V skledi jo zmešamo s 4 žlicami olja, soljo, ščepcem sladkorja in mletim črnim poprom. Stresemo jo na peki papir v pekač in postavimo v sredino pečice za 40 minut. Med pečenjem jo premešamo.

2

Pinjole opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Rukolo umijemo in očistimo. Pečeno rdečo peso pustimo hladiti 10 minut.

3

Rukolo mariniramo s preostalim oljem ter začinimo s soljo in poprom. Na krožnike naložimo marinirano rukolo in pečeno rdečo peso. Po vrhu potresemo rikoto in pinjole ter pokapljamo z balzamičnim kisom.

Oceni