Pečena rdeča pesa, rukola in rikota
Sestavine
- 800 g majhne rdeče pese
- 6 žlic oljčnega olja
- sol, črni poper
- sladkor
- 50 g pinjol
- 150 g rukole
- 120 g rikote
- 4 žlice balzamičnega kisa
Uvod
Pozimi imamo dovolj priložnosti, da se posladkamo v slanih jedeh. Dovolj je gomoljnic, ki imajo rade visoko temperaturo v pečici, da iz nje zadišijo sladko-hrustljave. Kaj pa poleti? Pravijo nam, da je prevroče, da bi pekli v pečici, zato nam mlado rdečo peso predolgo kuhajo za solato.
Pa počakajte dež, če vam je prevroče! In pozabite rdečo peso tako dolgo v pečici, da bo vsa zgubana, saj bo šele potem dovolj sladka, da je niti lupiti ne bo treba. Ker pa je vseeno poletje, naj bo vseeno v – solati.
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 340 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rdečo peso umijemo in razrežemo na četrtine. V skledi jo zmešamo s 4 žlicami olja, soljo, ščepcem sladkorja in mletim črnim poprom. Stresemo jo na peki papir v pekač in postavimo v sredino pečice za 40 minut. Med pečenjem jo premešamo.
Pinjole opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Rukolo umijemo in očistimo. Pečeno rdečo peso pustimo hladiti 10 minut.
Rukolo mariniramo s preostalim oljem ter začinimo s soljo in poprom. Na krožnike naložimo marinirano rukolo in pečeno rdečo peso. Po vrhu potresemo rikoto in pinjole ter pokapljamo z balzamičnim kisom.