Sestavine

  • 500 g rikote
  • 2 jajci
  • 20 g sušenih paradižnikov
  • 4 vejice bazilike
  • 20 g naribanega parmezana
  • 100 g zmrznjenega graha
  • 1/2 žličke nastrgane lupine bio limone
  • sol, kajenski poper
  • maslo
  • 300 g solkanskega radiča (goriška roža)
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 8 rezin pancete
  • oljčno olje
  • vinski kis

Uvod

Pri njih je goriška vrtnica, pri nas, v Solkanu, pa sukenski regut. Za vse pa je enako velika – trofeja! Goriški siljeni radič je za dobrojedca kot rogovi kapitalca za lovca. Dosti premalo ga je za vse, ki ga obožujejo. Zato je najboljši surov, kot zimska solata, ki ji zadoščata le najboljše olivno olje in kis iz najboljšega grozdja ali še boljšega vina. In le nekaj malega zraven. Tokrat smo najlepši (zimski) solati spekli rikoto, da pa ne bi ostali čisto brez mesa, smo vinaigrette še malo omastili. Pravšnja ponudba za čisto januarsko vest, ki želi novo leto začeti lažje kot jo je končala.

Še več o goriški roži je tukaj....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 435 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Paradižnik narežemo na majhne kocke, baziliko narežemo na trakove. Jajci ločimo in rumenjaka zmešamo z rikoto. Vmešamo še parmezan, paradižnike, grah in limonino lupino. Krepko začinimo s soljo in kajenskim poprom.

2

Štiri ognjavarne modele (a 200 ml) namastimo z maslom in napolnimo z rikoto. Postavimo jih na drugo rešetko od spodaj in pečemo 25 do 30 minut.

3

Panceto narežemo na kocke in jo hrustljavo opražimo v ponvi ter odcedimo na kuhinjskem papirju. Iz solkanskega radiča pripravimo solato in jo pred serviranjem potresemo z naribanim trdo kuhanim jajcem in hrustljavo panceto. Pečeno rikoto postrežemo v modelu skupaj z radičem v solati.

Oceni