Pečeni lignji, paprika in fižol
Sestavine
- 6 večjih ali 400 g majhnih lignjev
- 3 različne paprike (rdeča, rumena, zelena)
- 1 paradižnik
- 2 majhni šalotki
- 2 stroka česna
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 3 vejice timijana
- 4 rezine pancete
- 1 konzerva debelega fižola (neto 240 g)
- sol, poper
- kajenski poper
- 8 žlici oljčnega olja

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Malvazija Black label 2018, Meneghetti
Paprike očistimo in narežemo na julien trakove. Olupljeni šalotki narežemo na tanke kolobarje. Česen olupimo in zdrobimo z ročajem noža. Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo z mrzlo vodo.
V ponvi segrejemo 3 žlice olja in šalotko rahlo opražimo. Dodamo narezano papriko, česen in timijanove lističe ter pražimo na srednji vročini 12 do 15 minut. Začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom.
Panceto narežemo na tanke trakove. Paradižnik olupimo in narežemo na zelo majhne kocke. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezano panceto hrustljavo opečemo. S penavko jo poberemo iz ponve in postavimo na stran do serviranja. V ponev stresemo odcejeni fižol in narezani paradižnik ter vse skupaj pražimo 2 minuti. Solimo in popramo.
Lignje narežemo na tanke kolobarje, jih zmešamo s preostalim oljem in na hitro opečemo v vroči ponvi ali na močno segreti planči oz. plošči za žar. Na koncu pečenja jih rahlo posolimo.
Na ogreta krožnika naložimo dušeno papriko, potresemo s fižolom in panceto ter na koncu s pečenimi lignji.