Pečeni njoki, por in gobe
Sestavine
- 300 g svežih krompirjevih njokov
- 250 g majhnega pora
- 80 g masla
- 75 ml sladke smetane
- 75 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 žlička moke
- 150 g gob (kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni, jurčki)
- sol, črni poper
- muškatni orešček

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
Por očistimo in narežemo na 5 mm debele kolobarje. V kozici rahlo segrejemo 30 g masla, dodamo por in ga dušimo na srednji vročini 2 do 3 minute. Por potresemo z moko, rahlo popražimo ter zalijemo z juho in smetano. Vse skupaj kuhamo na majhni vročini 4 do 5 minut. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom.
Gobe narežemo na tanjše rezine. V ponvi segrejemo olje in pražimo narezane gobe 5 minut do zlato rjave barve. Začinimo jih s soljo in poprom. Njoke skuhamo v soljenem kropu in jih dobro odcedimo.
V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo kuhane njoke in jih pečemo na srednji vročini 6 do 7 minut, do hrustljave skorjice. Na ogreta krožnika porazdelimo porovo omako, pečene njoke in gobe.