Sestavine

  • 300 g svežih krompirjevih njokov
  • 250 g majhnega pora
  • 80 g masla
  • 75 ml sladke smetane
  • 75 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlička moke
  • 150 g gob (kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni, jurčki)
  • sol, črni poper
  • muškatni orešček

Uvod

Z njoki ni veliko dela, a vseeno preveč za hitro kosilo. Nam pa se tokrat, kajne, mudi, saj se ni preprosto truditi z dobro voljo tako lačen. Prav zato, da je hitro gotovo in da razveseli, pa je to kosilo iz kupljenih (ali odmrznjenih) njokov, s preprosto, ker je por vedno doma, toda osvežilno in vitaminsko omako, ter ostrigarji, ki jedi dodajo zapečeno všečnost. Pa da se ne bi našel kdo, ki bi Šoli okusov oporekal, da nimamo nobene omake za testenine s smetano.

Ker je vse tako hitro gotovo in le v enem krožniku, priporočamo vinsko spremljavo. Ko smo v shrambi našli mineralno tako lepo uležanega renca, Renski rizling 2014, Ducal, smo ugotovili, da so najbolj preprostim jedem všeč najboljša vina. ...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
 
Postopek
1

Por očistimo in narežemo na 5 mm debele kolobarje. V kozici rahlo segrejemo 30 g masla, dodamo por in ga dušimo na srednji vročini 2 do 3 minute. Por potresemo z moko, rahlo popražimo ter zalijemo z juho in smetano. Vse skupaj kuhamo na majhni vročini 4 do 5 minut. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom.

2

Gobe narežemo na tanjše rezine. V ponvi segrejemo olje in pražimo narezane gobe 5 minut do zlato rjave barve. Začinimo jih s soljo in poprom. Njoke skuhamo v soljenem kropu in jih dobro odcedimo.

3

V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo kuhane njoke in jih pečemo na srednji vročini 6 do 7 minut, do hrustljave skorjice. Na ogreta krožnika porazdelimo porovo omako, pečene njoke in gobe.

Oceni