Pečeni paradižniki na kuskusu
Sestavine
- 500 g mešanih pisanih paradižnikov
- 3 stroki česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- sol, poper
- 2 žlički kumina v zrnu
- 2 žlički koriandrovih semen
- 1 žlička harissa paste
- 500 ml zelenjavne juhe
- 200 g kuskusa
- 1 žlica sesekljane sveže mete
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Uvod
Lahka večerja! Šolarji že spet delajo domače naloge, vreme pa ni več le dobre volje. Torej so paradižniki že v zadnjih vzdihljajih ali pa spet iz rastlinjakov. Zato so eni šej sočni, drugi že že mehki, nobeni pa, torej, za v solato. Ampak za v pečico! Ko pridejo iz nje še bolj sočni in sladki, so lahko za večerjo le na kosu debelo odrezanega in hrustljavo popečenega kruha z drožmi. Še raje pa imajo kuskus!
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Večje paradižnike prerežemo na polovico. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo paradižnike. Čebulo olupimo, narežemo na tanke kolobarje in potresemo po paradižnikih. Krepko začinimo s soljo in svežem mletim poprom.
Olupljeni česen stisnemo. Kumin in koriander zdrobimo v možnarju. Olje, česen in začimbe zmešamo ter prelijemo paradižnike. Pečemo 35 do 40 minut, vmes jih enkrat narahlo premešamo.
Zelenjavno juho zavremo, vanjo stresemo kuskus, premešamo, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Pečenim paradižnikom dodamo harissa pasto in rahlo premešamo. Kuskus razrahljamo z vilico in vanj zamešamo zelišča. V ogreta krožnika stresemo kuskus ter po vrhu porazdelimo pečene paradižnike in sok od pečenja.