Sestavine

  • 500 g mešanih pisanih paradižnikov
  • 3 stroki česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 rdeča čebula
  • sol, poper
  • 2 žlički kumina v zrnu
  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 1 žlička harissa paste
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 200 g kuskusa
  • 1 žlica sesekljane sveže mete
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Lahka večerja! Šolarji že spet delajo domače naloge, vreme pa ni več le dobre volje. Torej so paradižniki že v zadnjih vzdihljajih ali pa spet iz rastlinjakov. Zato so eni šej sočni, drugi že že mehki, nobeni pa, torej, za v solato. Ampak za v pečico! Ko pridejo iz nje še bolj sočni in sladki, so lahko za večerjo le na kosu debelo odrezanega in hrustljavo popečenega kruha z drožmi. Še raje pa imajo kuskus!

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Večje paradižnike prerežemo na polovico. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo paradižnike. Čebulo olupimo, narežemo na tanke kolobarje in potresemo po paradižnikih. Krepko začinimo s soljo in svežem mletim poprom.

2

Olupljeni česen stisnemo. Kumin in koriander zdrobimo v možnarju. Olje, česen in začimbe zmešamo ter prelijemo paradižnike. Pečemo 35 do 40 minut, vmes jih enkrat narahlo premešamo.

3

Zelenjavno juho zavremo, vanjo stresemo kuskus, premešamo, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Pečenim paradižnikom dodamo harissa pasto in rahlo premešamo. Kuskus razrahljamo z vilico in vanj zamešamo zelišča. V ogreta krožnika stresemo kuskus ter po vrhu porazdelimo pečene paradižnike in sok od pečenja.

Oceni