Pečenica, polenta, listnati ohrovt
Sestavine
- 400 g listnatega (toskanskega) ohrovta
- 2 žlici mandljevih palčk
- 2 žlici pinjol
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 sveči rdeči čili
- 40 g naribanega parmezana
- 2 šalotki
- 4 stroki česna
- 500 ml mleka
- sol, črni poper
- 160 g koruznega zdroba (polente)
- 4 pečenice
- 4 žlice repičnega olja
- 1 žička nastrgane limonine lupine

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 990 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Žan rdeči 2021, Keltis
Pečenice položimo v večji lonec, dolijem mrzlo vodo, zavremo in kuhamo na majhni vročini 15 minut. Nato jih poberemo iz vode in obrišemo s papirjem.
V majhni ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja ter mandljeve palčke in pinjole pražimo na srednji vročini do svetlo rjave barve. Pustimo jih ohladiti.
Mleko, 500 ml vode, sol in 2 olupljena stroka česna zavremo. Dodamo polento in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 20 minut. Pred serviranjem v polento zamešamo parmezan.
Šalotki in preostali česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Ohrovt očistimo, umijemo, dobro ožmemo in grobo narežemo.
V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje, dodamo šalotko, česen in čili ter rahlo opražimo. Dodamo ohrovt, rahlo opražimo, dolijemo 150 ml vode in dušimo pokrito 10 do 15 minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pred serviranjem še z limonovo lupino.
V veliki ponvi segrejemo repično olje in pečenice pečemo 10 minut na srednji vročini do zlato rjave barve. Na ogrete krožnike naložimo kremaasto polento, pečenico in dušeni listnati ohrovt ter prelijemo s praženimi mandlji in pinjolami.