Sestavine

  • 400 g listnatega (toskanskega) ohrovta
  • 2 žlici mandljevih palčk
  • 2 žlici pinjol
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 sveči rdeči čili
  • 40 g naribanega parmezana
  • 2 šalotki
  • 4 stroki česna
  • 500 ml mleka
  • sol, črni poper
  • 160 g koruznega zdroba (polente)
  • 4 pečenice
  • 4 žlice repičnega olja
  • 1 žička nastrgane limonine lupine

Uvod

Na pečenico s kislim zeljem in praženim krompirjem gremo v ”svojo” gostilno, saj ima vsak (Slovenec) zatočišče, v katerem naroči vedno isto in dobi vedno enako. Zato jim doma ne bomo delali konkurence, pa četudi se pri ”svojem” mesarju nismo mogli upreti sveže zašpilanim pečenicam. Seveda, tudi doma bodo teknile, a ne tako kot v gostilni, saj jih ne bomo pripravili po njihovo, temveč po svoje. Pobrskajte, torej, na tržnici za listnatim ohrovtom, ki mu pravijo tudi toskanski ali črni, saj pozimi nikoli ni preveč vitaminov. Kombinacija s pečenico in polento resda ni običajna, toda saj zato je Šola okusov, da nam ni dolgčas. Torej dodajte ohrovtu še ”zabelo”, toda iz mandljev in pinjol....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 990 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Žan rdeči 2021, Keltis
 
Postopek
1

Pečenice položimo v večji lonec, dolijem mrzlo vodo, zavremo in kuhamo na majhni vročini 15 minut. Nato jih poberemo iz vode in obrišemo s papirjem.

2

V majhni ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja ter mandljeve palčke in pinjole pražimo na srednji vročini do svetlo rjave barve. Pustimo jih ohladiti.

3

Mleko, 500 ml vode, sol in 2 olupljena stroka česna zavremo. Dodamo polento in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 20 minut. Pred serviranjem v polento zamešamo parmezan.

4

Šalotki in preostali česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Ohrovt očistimo, umijemo, dobro ožmemo in grobo narežemo.

5

V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje, dodamo šalotko, česen in čili ter rahlo opražimo. Dodamo ohrovt, rahlo opražimo, dolijemo 150 ml vode in dušimo pokrito 10 do 15 minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pred serviranjem še z limonovo lupino.

6

V veliki ponvi segrejemo repično olje in pečenice pečemo 10 minut na srednji vročini do zlato rjave barve. Na ogrete krožnike naložimo kremaasto polento, pečenico in dušeni listnati ohrovt ter prelijemo s praženimi mandlji in pinjolami.

Oceni